Dessa pepparkakor är mina absoluta favoriter. Det blir ingen jul för mig utan moster Gerds pepparkakor.
Moster Gerd var egentligen min mormors syster men vi barn kallade henne ändå för moster. Min familj tillbringade alltid flera veckor varje sommar hos henne och hennes man i en liten röd stuga mitt inne i skogen utanför Mariestad. En sådan där stuga där man blev röd av målarfärgen när man lutade sig mot husgaveln. En stuga där man fick springa till utedasset om natten för man var rädd för fladdermössen. Vi grillade korv i den öppna spisen, spelade krocket och kastade pil. Ingen kunde vara så rolig som morbror Gösta, som vi älskade att leka med honom, och ingen kunde laga mat som moster Gerd.
Dessa pepparkakor är mildare i smaken än de flesta andra pepparkakor och otroligt spröda. Det händer att jag tar en kaka eller två även om sommaren om dom finns kvar i frysen.
Moster Gerds pepparkakor
ca 400 stycken
Ingredienser
- 500 g smör, rumsvarmt
- 6 dl socker
- 2 msk mörk sirap
- 1,5 msk mald nejlika
- 1,5 msk mald ingefära
- 2 ägg
- 14 dl (840 g) vetemjöl
- 2 msk bikarbonat
Gör så här
- Rör ihop smör, socker, kryddor och ägg.
- Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat bunke.
- Blanda allt med en elvisp till en slät deg (jag brukar använda degkrokarna). Häll ut den på ett bakbord och knåda ihop den till fyra bollar och plasta in i plastfolie.
- Låt degen vila i kylskåpet, gärna till nästa dag.
- Ta ut degen i god tid eftersom den behöver bli rumstempererad innan du bakar ut den.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, stick ut kakor och grädda mitt i ugnen ca 6 minuter.
Tips!
Dela degen i flera delar och ta fram lite då och då när du har tid över för att baka istället för att baka ut allt på en gång. Degen håller sig bra i 4 veckor i kylskåpet.
Aunt Gerd's gingerbread cookies
makes about 400
Ingredients
- 500 g butter, room temperature
- 550 g granulated sugar
- 2 tbsp molasses or dark syrup
- 1.5 tbsp ground cloves
- 1.5 tbsp ground ginger
- 2 eggs
- 840 g all-purpose flour
- 2 tbsp baking soda
How to
- Stir together butter, sugar, spices and eggs.
- Mix flour and baking soda in a separate bowl.
- Mix everything together to a soft dough.
- Divide the dough into 4 pieces and wrap in plastic wrap.
- Let the dough rest in the fridge, preferably until the next day.
- Take out the dough from the fridge as it needs to be at room temperature.
- Set the oven to 400°F (200°C).
- On a lightly floured surface, roll out pieces of dough to about 5 mm thickness. Cut out cookies with a cookie cutter and bake in the middle of the oven for about 6 minutes (depending on the size).
Tip!
Take out a little dough from the fridge now and then when you have time to bake instead of baking everything out at once. The dough stays well for 4 weeks in the refrigerator.
Lämna gärna ett svar