
Krämiga och värmande soppor är verkligen riktig comfort food. Perfekta att ta fram när det är mörkt och ruggigt ute. Denna krämiga blomkålssoppa är inget undantag.
Laga mycket på en gång när du ändå håller på och frys in i lagom stora portioner för att snabbt ha maten på bordet och toppa med vad du vill. Ställ fram lite olika topping så att alla kring bordet själva kan välja sin favorit.
Jag älskar ju smörstekta krutonger men även knaperstekt bacon eller stekt svamp passar bra till.

Krämig blomkålssoppa
8 personer
Ingredienser
- 5 vitlöksklyftor
- 2 blomkålshuvuden, ca 1,5 kg
- 700 g potatis
- 2 st gula lökar
- 3 msk olivolja
- 1,25 l grönsaksbuljong
- 4 dl crème fraiche
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Lägg hela vitlöksklyftor med skal i en ugnsfast form och rosta dem i 15 minuter.
- Skölj och skär blomkålen i mindre buketter. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken.
- Värm olivolja i en kastrull och fräs blomkål, potatis och lök utan att det får färg. Tillsätt grönsaksbuljong och koka under lock tills grönsakerna mjuknat, ca 20 minuter.
- Ta ut vitlöken ur ugnen och skala dem och lägg ner dem i soppan. Mixa soppan slät med en stavmixer och rör ner crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa soppan med t.ex. smörstekta brödkrutonger, knaperstekt bacon eller stekt svamp och färska örter.
Creamy cauliflower soup
serves 8
Ingredients
- 5 cloves of garlic
- 2 heads of cauliflower, about 1.5 kg
- 700 g potatoes
- 2 onions
- 3 tbsp olive oil
- 1.25 l vegetable broth
- 400 ml crème fraîche
- salt and freshly ground black pepper
How to
- Set the oven to 400°F (200°C).
- Place whole cloves of garlic in an ovenproof dish and roast them for 15 minutes.
- Rinse and cut the cauliflower into smaller florets. Peel and cut the potatoes into smaller pieces. Peel and roughly chop the onion.
- Heat the olive oil in a saucepan and fry cauliflower, potatoes and onions without browning. Add vegetable stock and cook the vegetables under lid until tender, about 20 minutes.
- Take the garlic out of the oven and peel them and add them to the soup. Mix the soup smooth with a stick blender and stir in the crème fraîche. Season with salt and pepper.
- Top the soup with e.g. butter-fried bread croutons, crispy bacon or fried mushrooms and fresh herbs.
Lämna gärna ett svar