
Släta och krämiga soppor är den bästa comfort food-maten nu när hösten har kommit och kvällarna snabbt blir mörka.
Denna blomkålssoppa är den senaste i raden av alla soppor jag varierar mellan.

Laga mycket på en gång när du ändå håller på och frys in i lagom stora portioner för att snabbt ha maten på bordet och toppa med vad du vill. Ställ fram lite olika topping så att alla kring bordet själva kan välja sin favorit.
Jag älskar ju smörstekta krutonger men även knaperstekt bacon, stekt svamp eller min personliga favorit, nöt- och fröströssel smakar fantastiskt till.
Krämig blomkålssoppa
8 personer
Ingredienser
- 5 vitlöksklyftor
- 2 blomkålshuvuden, ca 1,5 kg
- 700 g potatis
- 2 st gula lökar
- 3 msk olivolja
- 1,25 l grönsaksbuljong
- 4 dl crème fraiche
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Lägg hela vitlöksklyftor med skal i en ugnsfast form och rosta dem i 15 minuter.
- Skölj och skär blomkålen i mindre buketter. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken.
- Värm olivolja i en kastrull och fräs blomkål, potatis och lök utan att det får färg. Tillsätt grönsaksbuljong och koka blomkål och potatis under lock tills de mjuknat, ca 20 minuter.
- Ta ut vitlöken ur ugnen och skala dem och lägg ner dem i soppan. Mixa soppan slät med en stavmixer och rör ner crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa soppan med t.ex. smörstekta brödkrutonger, knaperstekt bacon, stekt svamp eller min personliga favorit, nöt- och fröströssel.
Lämna gärna ett svar