Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    2024-12-20

    Till receptet
    The recipe
    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    Kladdkaka är en av de där bakverken som nästan alltid går hem, oavsett tillfälle. Så vad sägs om att ge den klassiska kakan en liten smaktwist? Den här varianten med saffran och vit choklad sprider lite guldkant över både vardag och fest.

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    Saffran är ju verkligen en krydda som hör julen till och jag försöker att använda den till mer än bara i lussebullar. Så att smaksätta en kladdkaka med saffran tillsammans med vit choklad och lite apelsin var verkligen en match made in heaven. Den flagade mandeln på toppen ger en fin crunch och en klick lättvispad grädde till ger det där lilla extra.

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    8 personer

    Ingredienser

    • 0,5 g (1 krm) saffran
    • 1 msk Cointreau
    • 1 apelsin, rivet zest
    • 100 g vit choklad
    • 100 g smör
    • 2 ägg
    • 2 dl strösocker
    • 2 dl vetemjöl
    • 15 g (0,5 dl) flagad mandel
    • 1 msk florsocker
    • vispad grädde till servering

    Gör så här

    1. Blanda samman saffran, Cointreau och rivet apelsinzest och låt det stå och dra i ca 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 175°C.
    3. Smörj en springform 20–24 cm i diameter och klä botten med ett bakplåtspapper.
    4. Finhacka chokladen.
    5. Smält smöret och rör ner saffransblandningen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält.
    6. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och rör ner chokladsmöret.
    7. Sikta ner vetemjölet och vänd runt till en slät smet.
    8. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
    9. Grädda kakan i mitten av ugnen mellan 15–25 minuter beroende storleken på formen. Ju större form ju kortare gräddningstid. Den ska vara lite kladdig i mitten.
    10. Låt kakan svalna innan du tar ur den ur formen.
    11. Pudra över florsocker precis innan servering.
    12. Servera med lösvispad grädde.

    Saffron and white chocolate sticky cake

    serves 8

    Ingredients

    • 0.5 g saffron
    • 1 tbsp Cointreau
    • zest of 1 orange
    • 100 g white chocolate
    • 100 g butter
    • 2 eggs
    • 180 g granulated sugar
    • 120 g all-purpose flour
    • 15 g flaked almonds
    • 1 tbsp icing sugar
    • whipped cream for serving

    How to

    1. Combine the saffron, Cointreau, and grated orange zest in a small bowl. Let it infuse for about 1 hour.
    2. Preheat the oven to 350°F (175°C).
    3. Grease a springform tin (20–24 cm in diameter) and line the base with baking paper.
    4. Finely chop the white chocolate.
    5. Melt the butter in a saucepan and stir in the saffron mixture. Add the chopped chocolate and stir until melted and smooth.
    6. In a mixing bowl, whisk the eggs and granulated sugar until light and fluffy. Gently fold in the chocolate mixture.
    7. Sift the flour into the batter and carefully fold until you have a smooth mixture.
    8. Pour the batter into the prepared tin and sprinkle the flaked almonds over the top.
    9. Bake the cake in the centre of the oven for 15–25 minutes, depending on the size of your tin. The larger the tin, the shorter the baking time. The centre should remain slightly sticky.
    10. Allow the cake to cool completely before removing it from the tin.
    11. Dust with icing sugar just before serving.
    12. Serve with lightly whipped cream.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
    • Saffranskaka med ricotta och mandel
      Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot

    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)

    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma

    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM


    The Muscat grape is probably the most delicious ty
    The Muscat grape is probably the most delicious type of grape I’ve ever eaten. Apparently, it’s one of the world’s oldest and most aromatic grape varieties. Buy some and try for yourself if you spot them in the store! 🍇
.
Muscat-druvan är nog den godaste sortens druva jag någonsin ätit. De är visst en av världens äldsta och mest aromatiska druvor. Köp hem och test själv om du ser dem i butiken. 🍇
.
This is my entry to the February Challenge by Food Art Project: #FoodArtBlushBloomProject
@ful.filled
@thesouthasiankitchen
@woodrow_studios
@foodartproject
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #foodandflatlay #stilllifefoodphotography #foodartproject #PhotographyChallenge


    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in
    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in my opinion, always a great choice for breakfast or a snack. Here, the banana provides all the sweetness, and I prefer to enjoy it with butter and a sprinkle of flaky salt.
.
Ett osötat och glutenfritt bananbröd är i mitt tycke aldrig fel som frukostmacka eller till mellis. Här är det bananen som ger all sötning och jag äter det helst med smör och lite flingsalt.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #simplefood #lowcarbfood #lowcarbmeal #lowcarbrecipes #lowcarbeating #lchf #lchffood #weekendbaking #bananabread #breakfast #frukost


    What are your plans for Valentine’s Day? We’re
    What are your plans for Valentine’s Day? We’re going to enjoy some good food and drinks and play board games. It will be a lovely evening with the family. Maybe we’ll make this thyme and lime cocktail – an aromatic and tangy drink that suits most occasions.
.
Vad ska ni göra i dag på Alla Hjärtans Dag? Vi ska äta och dricka något gott och spela brädspel. Det kommer bli en fin kväll med familjen. Kanske gör vi denna timjan- och limecocktail som är en aromatisk och syrlig drink som passar till de flesta tillfällen.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails


    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you u
    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you up in the morning.
.
Denna riviga ingefärsshot väcker dig garanterat om morgonen. 
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #rawgingershot #gingerrecipes #gingershot


    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche
    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche whipped cream and raspberries. This, my friends, is one of the best ”fika” I know. 
.
Kladdkaka med vispad kola-grädde och färska hallon. Detta, mina vänner, är en favorit när det kommer till fika.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #fika #swedishfika #kladdkaka #swedishstickychocolatecake #chocolatecake


    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard
    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard.
.
Hallon. Perfekta i en paj tillsammans med vaniljsås.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #raspberries #dessertpie


    %d