
Kladdkaka är en av de där bakverken som nästan alltid går hem, oavsett tillfälle. Så vad sägs om att ge den klassiska kakan en liten smaktwist? Den här varianten med saffran och vit choklad sprider lite guldkant över både vardag och fest.

Saffran är ju verkligen en krydda som hör julen till och jag försöker att använda den till mer än bara i lussebullar. Så att smaksätta en kladdkaka med saffran tillsammans med vit choklad och lite apelsin var verkligen en match made in heaven. Den flagade mandeln på toppen ger en fin crunch och en klick lättvispad grädde till ger det där lilla extra.

Kladdkaka med saffran och vit choklad
8 personer
Ingredienser
- 0,5 g (1 krm) saffran
- 1 msk Cointreau
- 1 apelsin, rivet zest
- 100 g vit choklad
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 15 g (0,5 dl) flagad mandel
- 1 msk florsocker
- vispad grädde till servering
Gör så här
- Blanda samman saffran, Cointreau och rivet apelsinzest och låt det stå och dra i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj en springform 20–24 cm i diameter och klä botten med ett bakplåtspapper.
- Finhacka chokladen.
- Smält smöret och rör ner saffransblandningen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och rör ner chokladsmöret.
- Sikta ner vetemjölet och vänd runt till en slät smet.
- Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
- Grädda kakan i mitten av ugnen mellan 15–25 minuter beroende storleken på formen. Ju större form ju kortare gräddningstid. Den ska vara lite kladdig i mitten.
- Låt kakan svalna innan du tar ur den ur formen.
- Pudra över florsocker precis innan servering.
- Servera med lösvispad grädde.
Saffron and white chocolate sticky cake
serves 8
Ingredients
- 0.5 g saffron
- 1 tbsp Cointreau
- zest of 1 orange
- 100 g white chocolate
- 100 g butter
- 2 eggs
- 180 g granulated sugar
- 120 g all-purpose flour
- 15 g flaked almonds
- 1 tbsp icing sugar
- whipped cream for serving
How to
- Combine the saffron, Cointreau, and grated orange zest in a small bowl. Let it infuse for about 1 hour.
- Preheat the oven to 350°F (175°C).
- Grease a springform tin (20–24 cm in diameter) and line the base with baking paper.
- Finely chop the white chocolate.
- Melt the butter in a saucepan and stir in the saffron mixture. Add the chopped chocolate and stir until melted and smooth.
- In a mixing bowl, whisk the eggs and granulated sugar until light and fluffy. Gently fold in the chocolate mixture.
- Sift the flour into the batter and carefully fold until you have a smooth mixture.
- Pour the batter into the prepared tin and sprinkle the flaked almonds over the top.
- Bake the cake in the centre of the oven for 15–25 minutes, depending on the size of your tin. The larger the tin, the shorter the baking time. The centre should remain slightly sticky.
- Allow the cake to cool completely before removing it from the tin.
- Dust with icing sugar just before serving.
- Serve with lightly whipped cream.
Lämna gärna ett svar