Efter en väldigt massa resande fram och tillbaka i jul och mellandagar landade vi hemma i lägenheten igen för att fira ett lugnt nyår med en flaska champagne och god mat.
I många år har jag haft denna rätt med ankbröst och björnbärssås som en favorit men kom på att det nu var längesedan jag lagade den. Alltså fick det bli nyårsrätten 2016.
Låt dig inte skrämmas av att det är en del ingredienser till såsen för den är väldigt lätt att göra.
Kanelstekt ankbröst med björnbärssås
4 personer
Ingredienser – ankbrösten
- 2 ankbröstfiléer
- 1 msk kanel
- 2 msk flingsalt
- nymald svartpeppar
Ingredienser – björnbärssås
- 225 g björnbär
- 0,5 dl råströsocker
- 1,5 msk balsamvinäger
- 0,5 dl viltfond
- 2,5 dl vatten
- 2 stjärnanis
- 1 apelsin, rivet skal
- 0,5 dl rödvin
- 50 g smör
- salt och peppar
Gör så här – ankbrösten
- Sätt ugnen på 150°C.
- Tina filéerna, skölj, torka av och lägg dem med skinnsidan nedåt och skär bort det fett som sticker ut utanför köttet.
- Snitta ett rutmönster på skinnsidan ner till köttet med en vass kniv.
- Blanda kanel, salt och peppar och knid in det på båda sidor av ankbrösten. Stek dem med den feta skinnsidan neråt i en torr het stekpanna, ca 2 minuter på varje sida (detta kan göras en stund i förväg).
- Lägg filéerna i en ugnssäker form med skinnsidan uppåt, sätt i en stektermometer och ugnsstek dem mitt i ugnen tills innertemperaturen är 66°C. Det tar ca 20 minuter.
- Ta ut dem ur ugnen och vira in dem i aluminiumfolie och låt dem vila i 20 minuter innan du skär dem i skivor.
Gör så här – björnbärssås
- Smält samman björnbär, och strösocker i en kastrull. Mosa bären mot kanten när de mjuknat.
- Tillsätt balsamvinäger, viltfond, vatten, stjärnanis och rivet apelsinskal. Låt det koka upp och sjud på svag värme utan lock i ca 30 minuter.
- Tillsätt rödvinet och låt det sjuda i ytterligare 10 minuter. Sila såsen genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Hit kan du förbereda minst en dag i förväg, bara förvara den i kylskåpet.
- Värm upp såsen, smält ner smöret och smaka av med salt och peppar.
- Servera ankbrösten tillsammans med t.ex. potatisgratäng eller hasselbackspotatis och björnbärssåsen.
Lämna gärna ett svar