Kanderade apelsinskal är enkelt att göra och de är inte bara goda att äta som de är utan passar tillsammans med mycket annat.
Jag dekorerar gärna en glaserad kaka, toppar mina chokladbräck eller har dem i en hemgjord nötblandning. Jag brukar göra en med bland annat salta mandlar, cashewnötter, jumbomajs och annat smått och gott. Mycket godare än den man köper dyrt i butik och väldigt god till glöggen.
Kanderade apelsinskal
en liten burk
Ingredienser
- 3 apelsiner
- 2 dl vatten
- 1 msk ljus sirap
- 1,5 dl + 1 dl socker
Gör så här
- Tvätta apelsinerna noga och skala dem. Renskär dem för att få bort den vita delen eftersom det smakar beskt.
- Strimla skalen tunt på längden.
- Lägg skalen i en kastrull med vatten och koka upp. Koka sedan i ca 5 minuter och sila bort vattnet. Upprepa detta 3 gånger.
- Koka upp 1,5 dl socker, 2 dl vatten och sirap till en sockerlag. Tillsätt apelsinskalen och låt dem sjuda på låg värme i ca 20 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och låt det svalna.
- Lyft ur skalen och sprid ut dem på ett bakplåtspapper så att de torkar lite. Vänd sedan runt dem i en skål med strösocker så att det blir helt täckta.
- Förvara i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur.
- Spara lagen och använd till desserter eller använd som smaksättare till bubbelvatten eller drinkar.
Candied orange peels
one small jar
Ingredients
- 3 oranges
- 200 ml water
- 1 tbsp light syrup
- 135 g + 90 g granulated sugar
How to
- Wash the oranges thoroughly and peel them. Remove the white pith because it can taste bitter.
- Slice the peels lengthwise into thin stripes.
- Place the orange peels in a pot of water and bring to a boil. Then boil for about 5 minutes and strain off the water. Repeat this 3 times.
- Boil 135 g of sugar, 200 ml of water and the syrup to a sugar syrup. Add the orange peel and let them simmer on low heat for about 20 minutes.
- Remove the pot from the heat and let it cool.
- Lift out the orange peels and spread them out on a baking sheet to dry a little. Then toss them around in a bowl of granulated sugar so that they are completely covered.
- Store in a jar with a tight-fitting lid at room temperature.
- Save the orange syrup and use for desserts or as a flavouring for sparkling water or drinks.
Lämna gärna ett svar