Detta är grytornas gryta enligt min mening. Boeuf Bourguignon. Så galet gott. Mustigt och smakrikt. Pyssligt, javisst men oj vad det är värt besväret. En bra idé är att göra mycket på en gång när man ändå håller på. Jag serverar den gärna med potatispuré.
Du bör också ha en eldfast gryta, ca 8 cm djup och 25 cm vid för att få plats med allt.
Boeuf Bourguignon
6 portioner
Ingredienser – Köttet
- 2 hg lättrimmat fläsk
- 1 msk olivolja
- 1,5 kg magert grytkött
- 1 morot
- 1 lök
- 1 tsk salt
- 0,25 tsk peppar
- 0,5 dl mjöl
- 1 flaska fylligt, ungt rödvin
- 4,5–7 dl mörk oxbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 tsk torkad timjan
- 1 lagerblad
Ingredienser – Lökar
- 18–24 smålökar/steklök
- 1 msk smör
- ca 5 dl mörk oxbuljong och/eller rödvin
- 1 lagerblad
- 0,5 tsk torkad timjan
- 2 persiljekvistar
- salt och nymalen svartpeppar
Ingredienser – Champinjoner
- 450 g champinjoner
- smör
Gör så här – Köttet
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skär fläsket i ca 0,5 cm tjocka och 4 cm långa strimlor. Stek dom i olja på medelvärme tills dom fått lite färg. Ta upp och lägg åt sidan.
- Skär köttet i ca 4 cm stora kuber och torka dom noga med hushållspapper. Stek några bitar i taget runt om i den heta oljan och fläskfettet. Ta upp och lägg åt sidan.
- Skär moroten och löken i breda skivor och stek dom i samma fett. Ta upp och lägg åt sidan.
- Häll bort fettet ur grytan.
- Lägg fläsket och köttet i grytan, salta och peppra. Pudra över mjöl så att köttet täcks med ett tunt lager och sätt in grytan i ugnen utan lock i 4 minuter. Skaka om grytan och låt den stå i ytterligare 4 minuter.
- Ta ut grytan och sänk värmen till ca 150°C.
- Lägg i morötter, lök och rör ner rödvinet. Tillsätt så mycket buljong att köttet nätt och jämt täcks.
- Krossa vitlöksklyftorna med den breda sidan av en kniv. Tillsätt tomatpuré, vitlöksklyftor, timjan och lagerblad.
- Låt grytan sjuda upp, lägg på ett lock och sätt in grytan i ugnen eller låt den stå kvar på spisen. Reglera värmen så att grytan sjuder sakta och låt den stå i 2–3 timmar.
Gör så här – Lökar
- Häll över kokande vatten över smålökarna och låt stå i ca 15 minuter (dom blir enklare att skala då).
- Skala och bryn löken hela i smör tills de får fin färg. Tillsätt buljong/vin, lagerblad, timjan, persilja, salt och peppar och låt dom sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills dom är mjuka.
Gör så här – Champinjoner
- Klyfta champinjonerna och stek dom på medelhög till hög värme i torr panna tills de börjar kvida och knäppa. Tillsätt sedan smör och stek tills dom är gyllenbruna.
Gör så här – Boeuf Bourguignon
- När köttet är mört, ta upp det ur grytan tillsammans med fläsket. Sila av såsen ner i en kastrull och skölj ur grytan. Kasta bort det som stannat kvar i silen.
- Koka ner såsen en stund tills det återstår ca 6 dl som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong.
- Lägg köttet och fläsket i den ursköljda grytan, lägg i lök och champinjoner och häll över såsen.
- Om grytan skall serveras genast, lägg på ett lock, sjud upp och låt den sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Dekorera med persilja och servera med potatis eller ris.
Om grytan ska serveras senare, lägg på locket när grytan kallnat och ställ den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15–20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda sakta i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då.
Recept: Julia Child
Lämna gärna ett svar