
Visst är väl ändå jordgubbsglass det somrigaste man kan ha i frysen? Du kommer inte vilja köpa glass ur frysdisken igen, jag lovar. Dock är det bra om man har en glassmaskin till det här glassreceptet för att man ska få den där krämiga konsistensen.
Om du inte har en glassmaskin så kan du använda dig av receptet för skogsbärsglass men byta ut mängden hallon och blåbär till motsvarande mängd jordgubbar.
Jordgubbsglass med vit choklad
6–8 personer
Ingredienser glass
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk, 3%
- 3 dl vispgrädde
- 6 äggulor
- 2 dl socker
- 3 dl jordgubbspuré (mixade och passerade jordgubbar)
- 50 g vit choklad
Gör så här
- Dela vaniljstången på längden och och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, vispgrädde och vaniljstång tillsammans med frön i en kastrull. Ställ sedan åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt.
- Tillsätt den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka!
- Ta kastrullen från värmen och kyl ner den i ett kallt vattenbad. Sila av glassmassan genom en finmaskig sil och låt svalna.
- Ställ in glassmassan i kylen i en bunke med plastfolie över, gärna över natten.
- Hacka vit choklad grovt och rör ner den i glassmassan.
- Kör glassmassan i glassmaskin tills den är klar. Lägg över glassen i en burk och ställ in i frysen 1–2 timmar.
Strawberry ice cream with white chocolate
serves 6–8
Ingredients ice cream
- 1 vanilla pod
- 400 ml whole milk
- 300 ml heavy cream
- 6 egg yolks
- 180 g granulated sugar
- 300 ml strawberry puree (mixed and pureed strawberries)
- 50 g white chocolate
How to
- Split the vanilla pod lengthwise and scrape out the seeds.
- Whisk together milk, heavy cream and vanilla pod with the seeds in a saucepan. Bring to a boil and then set aside.
- Beat egg yolks and sugar fluffy.
- Pour the warm cream milk into the egg mixture while whisking.
- Pour everything back into the pan and heat to 185°F (85°C) while whisking. It must not boil!
- Cool down the saucepan in a cold water bath, strain the ice cream base through a fine mesh strainer and leave to cool.
- Put the ice cream base in the fridge in a plastic-wrapped bowl, preferably overnight.
- Coarsely chop the white chocolate and add it to the ice cream base.
- Run the ice cream base in an ice cream machine until it is ready, put it in a jar and put it in the freezer for 1–2 hours.
Lämna gärna ett svar