Denna jordgubb- och chokladmoussetårta är en riktig paradtårta. Den är väldigt lätt att göra även om det är många olika moment och den tar sin lilla tid, eftersom den ska stelna i frysen mellan varven. Men själva arbetet du gör är inte svårt alls. Det är ett av mina favoritrecept från Elisabeth Johanssons härliga bok "Älskade jordgubbar".
Jordgubb- och chokladmoussetårta
12 bitar
Ingredienser – Browniebotten
- 85 g smör, rumstempererat
- 1,75 dl strösocker
- 0,5 dl kakao
- 1,5 msk sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 1,25 dl vetemjöl
- smör och mjöl till formen
Ingredienser – Chokladmousse
- 2 gelatinblad
- 125 g mörk choklad, hackad
- 0,75 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk vatten
- 1 ägg
- 1 äggula
- 2 dl vispgrädde
Ingredienser – Jordgubbsmousse
- 5 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- 1 dl florsocker
- 2 dl jordgubbspuré (mixade jordgubbar)
Ingredienser – Chokladglasyr
- 100 g mörk choklad
- 1 dl vispgrädde
Gör så här – Browniebotten
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter.
- Blanda smör, socker, kakao, sirap och vaniljsocker i en bunke med en elvisp. Blanda i äggen.
- Sikta mjölet och vänd ner det i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna.
Gör så här – Chokladmousse
- Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter.
- Lägg chokladen i en bunke, koka upp grädden, häll den över chokladen och rör om.
- Värm socker, vatten, ägg och äggula i en kastrull till 85°C eller tills den börjar tjockna, vispa hela tiden. Ta av från värmen och vispa tills blandningen svalnat helt.
- Vispa grädden lätt.
- Ta upp gelatinet ur vattnet, smält det i en kastrull och rör ner i äggsmeten. Vänd ner äggsmeten i den smälta chokladen. Vänd till sist ner den vispade grädden i chokladblandningen.
- Häll upp moussen på browniebotten i formen och jämna till ytan. Sätt in i frysen och frys den i 2 timmar.
Gör så här – Jordgubbsmousse
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter.
- Vispa grädden lätt och ställ den i kylen.
- Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vänd ner jordgubbspurén i äggsmeten.
- Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält i en kastrull på spisen. Rör ner gelatinet i jordgubbssmeten och vänd till sist ner den vispade grädden.
- Häll upp moussen i formen ovanpå chokladmoussen och jämna till ytan.
- Ställ in formen i frysen i ca 4 timmar.
Gör så här – Chokladglasyr
- Lägg chokladen i en bunke.
- Koka upp grädden och slå den över chokladen och rör till en jämn glasyr. Låt den svalna i rumstemperatur.
- Ta fram tårtan och glasera den direkt från frysen.
- Garnera med jordgubbar.
- Låt tårtan stå och tina ett tag i kylskåpet så blir den godast.
Recept: Elisabeth Johansson
Camilla säger
Hej Ulrica! Tack för din kommentar. Gillar verkligen din blogg -så positiv stämning, snygga bilder/design och läckra recept. Och så är ju även jag väldigt förtjust i Nigella. Det är skönt med någon vars motto är " är det inte så gott att jag fortsätter äta fastän jag är mätt så lagar jag inte receptet igen" 🙂
Från sött till salt säger
Haha! Ja det är ett väldigt bra motto. 😀 Det konstiga är dock att jag faktiskt inte har en enda av hennes böcker. Roligt att du gillar bloggen. Kommer få problem nu när mörkret smugit sig på att kunna ta bra bilder. Har inte någon utrustning förutom kameran. Dagsljus är hårdvaluta de kommande månaderna. Har du bra tips på enkel utrusning för liten peng så dela gärna med dig. Har inte riktigt råd, eller plats heller för den delen med softboxar och massa annat. 🙂