Jordärtskockssoppa är vansinnigt gott men om du är som jag så får du blanda ut jordärtskockorna med potatis för att inte få för ont i magen eller helt enkelt äta lite mindre.
Jordärtskockssoppa
10 personer som förrätt
Ingredienser – Soppa
- 400 g jordärtskockor
- 6 potatisar
- 1 äpple
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 1 tsk timjan
- 1 st lagerblad
- 5 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm mald svartpeppar
Ingredienser – Topping
- finstrimlade sugarsnaps
- finstrimlad fänkål
Gör så här
- Skala potatis och jordärtskockor och skär i bitar. Lägger du jordärtskockorna i kallt vatten så mörknar dom inte så fort.
- Skala och kärna ur äpplet och skär det i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken.
- Fräs potatis, jordärtskockor, äpple, lök och vitlök i en gryta tillsammans med timjan och lagerblad. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen och låt koka upp. Sjud på svag värme under lock tills allt har börjat mjukna, 15–20 minuter.
- Ta av grytan från värmen och ta upp lagerbladet. Mixa soppan slät med en stavmixer.
- Sätt tillbaka grytan på plattan och tillsätt grädden. Låt allt koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan som en förrätt i små skålar toppat med finstrimlad fänkål och sockerärtor eller sugarsnaps.
Sofia säger
Ser gott ut, perfekt till det smutsvita råa vädret här i Göteborg!
Från sött till salt säger
Tack! Ja verkligen. Deppväder är vad det är.