I helgen hade vi släkten här och firade M's födelsedag (igen). Hon hade önskat sig en rosa och lila tårta med grädde, glass och som en regnbåge med alla färgerna och med Pongo och Perdita och bilar... Ja ni fattar. Önskelistan på hur tårtan skulle se ut och vad den skulle innehålla övergick mina kunskaper om bakverk så det fick bli en rosa och lila gräddtårta.
För att få tårtan extra hög gjorde jag två tårtbottnar och delade dem i tre delar. Dock använde jag bara fyra av de sex delarna jag fick ut.
Gräddtårta
1 tårta
Ingredienser – Tårtbotten
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Ingredienser – Glasskräm
- 2 dl mjölk
- 4 msk marsanpulver
- 2 dl vispgrädde
Ingredienser – Fyllning och dekor
- mixade jordgubbar
- glasskräm
- 4 dl vispgrädde
- geléfärg
- strössel el. liknande
Gör så här – Tårtbotten
- Värm ugnen till 200°C.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Smält smöret och rör i mjölken och blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i smeten.
- Fyll en smord och bröad form (18 cm i diameter) med smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna något och stjälp upp den på en tallrik eller brödgaller.
Gör så här – Glasskräm
- Vispa ihop mjölk och marsanpulver så att det blir tjockt och krämigt. Ställ in krämen i kylskåpet några minuter.
- Häll i grädden och vispa upp till en tjock och fluffig kräm.
Gör så här – Fyllning och dekor
- Dela bottnen i 3 eller 4 tunnare bottnar.
- Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred över mixade jordgubbar och glasskräm. Upprepa tills en botten återstår. Lägg på den sista bottnen med den skurna sidan neråt. Låt gärna tårtan stå över natt för att safta till sig. Bäst blir det om du plastar in tårtan och lägger tillbaka den i formen du bakat den. Då håller den sig rak och fin.
- Dela upp grädden i två bunkar och tillsätt valfri mängd geléfärg i varje och vispa upp grädden till lagom konsistens för att breda över en tårta.
- Börja med att breda översidan av tårtan med grädde och övre delen av sidan. Byt till den andra färgen och bred på nedre delen av sidan runt tårtan. Jämna sedan till grädden runt om så att de båda färgerna blandas ihop något.
- Strössla över valfritt strössel och pimpa med ljus, flaggor eller liknande. Sky is the limit.
Stephanie
This cake looks so artistic. Color-Fusion, happy and minimalistic with a sophisticated touch. I have to try it for the next birthday party…. Color your cake...
Krii's Kitchen
Thank you so much! Yes I was going for the light and colourful kind of cake. M was very happy and she loved the sprinkles. 🙂 Have a wonderful weekend.