
Lasagne är verkligen comfort food för mig och denna variant är dessutom mycket enkel att laga. Jag har aldrig varit förtjust i att koka ostsås utan rör då hellre ihop den med hjälp av crème fraiche och finriven parmesan. Snabbt och enkelt.
Du kan dessutom laga köttfärssåsen i förväg (kanske till och med ha några burkar av den i frysen) så du bara behöver göra såsen och sedan lägga ihop allt. Eller varför inte göra ett riktigt storkok och frysa in portionsbitar av lasagnen för stressiga dagar? Det är riktigt god snabbmat enligt mig.
Enkel lasagne
6–8 personer
Ingredienser – Lasagne
- 15–20 st lasagneplattor
- köttfärssås
- ostsås
- extra parmesan att riva över
Ingredienser – Köttfärssås
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 kg nötfärs eller lammfärs
- 800 g passerade tomater
- 2 msk köttfond
- 2 msk balsamvinäger
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad basilika
- 2 tsk torkad oregano
- salt och nymalen svartpeppar
Ingredienser – Ostsås
- 3 dl parmesan, finriven
- 5 dl crème fraiche
- 2 dl mjölk
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här – Köttfärssås
- Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en gryta.
- Tillsätt passerade tomater, fond och balsamvinäger.
- Låt det koka ihop i ca 10 minuter.
- Krydda med timjan, basilika och oregano. Smaka till sist av med salt och peppar.
Gör så här – Ostsås
- Blanda samman parmesan och crème fraiche och späd med mjölk till en såsig konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
Gör så här – Lasagne
- Sätt ugnen på 225°C.
- Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form.
- Avsluta med ett sista lager sås och riv över extra parmesan.
- Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Servera med sallad.
Lämna gärna ett svar