Idag har M gjort sitt första besök hos Folktandvården här i Stockholm och det är skönt att äntligen ha fått in henne i systemet här. Det räknades tänder och allt var frid och fröjd tills tandläkaren tog på sig sitt munskydd. M började storgråta och var jätterädd och det var tyvärr först efteråt som hon berättade att det var munskyddet som var det läskiga, stackarn. 🙁
Dom gick igenom alltifrån hur mycket socker olika mat innehöll till hur man skulle borsta tänderna. Jättebra javisst, men samtidigt kändes det lite onödigt eftersom vi har varit hos tandläkaren ett antal gånger tidigare, men det är klart, hellre för mycket information än för lite.
Denna dulce de leche-glass står absolut på listan över saker man bara får äta då och då och när det kommer till M så tror jag inte hon gillar den. I hennes tycke är den troligen för söt, hon gillar nämligen inte kola. Själv tycker jag att den är förträffligt god med både sött och salt.
Den är dessutom jätteenkel att göra och ingen glassmaskin behövs. Bra va!?
Dulce de leche får man om man kokar sötad kondenserad mjölk i några timmar. Det är alltså den färdigkokta kolan du ska blanda ner, inte den okokta kondenserade mjölken. Numera finns det att köpa färdigkokt för den late (läs mig).
Dulce de leche-glass med salta jordnötter
ca 2 liter
Ingredienser
- 6 äggulor
- 0,5 dl rörsocker
- 1 burk dulce de leche, 397g (färdigkokt)
- 6 dl vispgrädde
- 1 tsk flingsalt
- 1,5 dl salta jordnötter, grovt hackade
Gör så här
- Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
- Rör ner dulce de leche i äggvispet och blanda slätt.
- Vispa grädde lätt i en bunke. När visparna börjar lämna spår i grädden är den klar.
- Häll ner grädden i dulce de leche-blandningen och vispa tills allt är jämnt blandat.
- Häll hälften av glassmeten i en stor burk eller frystålig form. Strö över hälften av flingsaltet och hälften av jordnötterna.
- Häll i resten av smeten och strö till sist över resterande salt och jordnötter.
- Ställ in i frysen över natten.
Lämna gärna ett svar