Den klassiska currysåsen har letat sig in i vårt kök. En krämig och mild currysås som i min uppväxt serverades till ris och kokt höna eller kyckling. Jag serverar den oftast till kokt eller stekt kycklinglårfié och ris eller stekt blomkålsris.
Currysås
4 personer
Ingredienser
- 0,5 gul lök
- 2 tsk gul curry
- 1 msk smör
- 2 dl vatten
- 3 dl grädde
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
Gör så här
- Hacka löken fint och stek den tillsammans med curry och smör i en vid kastrull.
- Vispa ner vatten, grädde och buljongtärning och låt det koka ihop i ca 5 minuter. Rör lite då och då så det inte bränner vid.
- Blanda ut majsstärkelsen i 1 msk vatten och vispa sedan ner den i såsen. Låt såsen koka någon minut.
- Sila eventuellt av såsen för att få en helt slät sås.
- Servera till t.ex. kyckling.
Yellow curry sauce (Swedish style)
serves 4
Ingredients
- 0.5 yellow onion
- 2 tsp yellow curry powder
- 1 tbsp butter
- 200 ml water
- 300 ml heavy cream
- 1 chicken stock cube
- 1 tbsp corn starch + 1 tbsp cold water
How to
- Finely chop the onion and fry it together with curry powder and butter in a wide saucepan.
- Whisk in water, heavy cream and stock cube and let it boil for about 5 minutes. Stir occasionally so it doesn't burn.
- Mix the cornstarch in 1 tablespoon of water and then whisk it into the sauce. Let the sauce boil for a minute.
- Strain the sauce if you want to get a completely smooth sauce.
- Serve for e.g. chicken.
Lämna gärna ett svar