Cottage pie är krämigt, guldgult potatismos med en god och mustig köttfärssås. Nästan som Shepherd's pie, men då använder du lammfärs i istället för nötfärs.
Nu hade jag inte någon lammfärs hemma så det får jag testa nästa gång.
Cottage Pie
4 personer
Ingredienser
- 500 g nötfärs
- 1 kg mjölig potatis
- 2 dl mjölk, 3%
- 2 msk smör
- 2 äggulor
- 1 gul lök
- 150 g rotselleri
- 4 morötter
- olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 2 dl vatten
- 1 kruka färsk timjan
- 3 dl lagrad ost, riven
- salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mosa den grovt och vispa ihop med mjölken och smöret, gärna med elvisp. Vispa i äggulorna och smaka av med salt.
- Finhacka löken. Skala och tärna rotselleri och morot fint.
- Fräs lök, rotselleri och morot i en stekpanna tillsammans med lite olivolja. Tillsätt färsen och stek tills den fått färg. Krydda med 1,5 tsk salt och 3 krm peppar. Låt tomatpurén steka med i slutet.
- Tillsätt krossad tomat, vatten och hälften av timjan. Låt koka ihop ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Fyll en gratängform med köttfärssås och strö över osten. Toppa med potatismos.
- Ringla på 2 msk olivolja och toppa med flingsalt, peppar och timjan. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
Lämna gärna ett svar