I höstas när jag var på Mitt Kök-mässan så köpte jag Piennolo-tomater som jag länge hade tänkt att testa. Jag lagade bland annat confiterade tomater med dom och det blev verkligen jättegott. Tomaterna bakas långsamt i olivolja tillsammans med vitlök och kryddor och sen äter du dom som tillbehör till vad du vill.
Här har jag, efter att jag silat av oljan, mixat dom med en stavmixer till en tomatsås. Funkar utmärkt på hamburgaren istället för ketchup eller till pastan. Krydda bara med lite salt och peppar efter egen smak så är det klart.
Självklart kan man använda helt vanliga cocktailtomater från mataffären, det behöver inte vara fancy specialtomater, jag tyckte bara att det var kul att testa men dom är både dyra och inte helt lätta att få tag på.
Confiterade tomater
Ingredienser
- 500 g cocktailtomater
- olivolja
- vitlök
- färsk rosmarin
- färsk oregano
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°C.
- Skala några vitlöksklyftor och halvera dom.
- Skölj tomaterna och lägg dom i en liten ugnsfast form.
- Häll över olivolja så att det precis täcker tomaterna och stoppa ner vitlök och några rosmarinkvistar.
- Baka tomaterna i ca 1 timme i mitten av ugnen.
- Sila av oljan. (Den kan sparas några dagar till t.ex. sås eller att smaksätta maten med.)
- Ät tomaterna som dom är tillsammans med t.ex. en risotto eller mixa dom till en god tomatsås.
Lämna gärna ett svar