Denna citron- och marängkaka passar utmärkt om man ska ha många på besök. Härligt syrlig och söt på samma gång.
Citron- och marängkaka
ca 20 bitar
Ingredienser – Kaka
- 250 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 citroner, rivet skal av 1 och saften av 2
- 3 ägg
- 3 äggulor (spara vitorna till marängen)
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Ingredienser – Maräng
- 3 äggvitor
- 1,5 dl strösocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör och socker. Vispa i citronskal och citronsaft samt ägg och äggulor. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner det i smeten. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd liten långpanna, 30×24 cm.
Vispa upp äggvitorna i en separat skål. Vispa i sockret och vispa till en fin och blank marängsmet. Bred marängen över kakan och grädda längst ner i ugnen 30–35 minuter.
Recept: Elisabeth Johansson
Tuula säger
Jag hittade detta recept när jag letade efter glutenfria kakor.
Till min förvånad står det vetemjöl i receptet, då är den ju inte glutenfri, så att den frinns under rubriken glutenfri är ju fel. Eller om du kan ge ett glutenfritt alternativ och skriva det som en kommentar i receptet.
Mvh Tuula
Krii's Kitchen säger
Hej.
Det stämmer att det är vetemjöl i receptet och att denna kaka inte är glutenfri. Jag vet inte var du ser att detta recept ligger som ett glutenfritt alternativ, jag bakar aldrig glutenfritt och har därför inte heller någon sådan indelning eller taggning på min sida. Jag är inte bra på glutenfri bakning och kan tyvärr inte säga vad du skulle kunna byta ut vetemjölet mot.
Ha en fin dag, med vänliga hälsningar
Ulrica
Tuula säger
Tack för svar.
Jag hittade den på Pinterest, i en samling på 50 glutenfria recept,
Mvh Tuula
Krii's Kitchen säger
Ah, tack. Då förstår jag.
Ha en fin påsk.
Med vänlig hälsning,
Ulrica