Om jag tyckte att mina saffransmuffins var det saftigaste jag bakat så är denna jättegoda citron- och ingefärskaka helt klart i samma kategori.
Den är ganska kompakt och har en härlig syrlighet från citronen. Vill du inte ha någon glasyr så är den god ändå men glasyren är liksom lite pricken över i.
Kanderad ingefära gör du antingen själv, vilket är väldigt lätt, eller så köper du den i en välsorterad mataffär eller i hälsokostbutiken.
Jag hoppas att ni får en fin fjärde advent i morgon. 🙂
Citron- och ingefärskaka
1 kaka
Ingredienser – kaka
- 125 g rumsvarmt smör
- 2,5 dl rårörsocker
- 2 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 2 tsk malen ingefära
- 1 krm salt
- 2 citron, rivet skal
- 1,5 dl filmjölk
Ingredienser – glasyr och topping
- 3 dl florsocker
- ca 2 msk citronsaft
- kanderad ingefära
Gör så här
- Värm ugnen till 175°C.
- Smörj och bröa en hålform som rymmer ca 2 liter.
- Vispa smör och socker ljust och krämigt. Tillsätt äggen och vispa till en smet.
- Blanda de torra ingredienserna och citronskal. Varva ner i smeten tillsammans med filmjölken.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Kakan är färdig när en provsticka är torr. Låt svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt svalna.
- Blanda ingredienserna till glasyren till en tjockflytande smet. Ringla glasyren över kakan och strö över kanderad ingefära.
Lämna gärna ett svar