Kola är en av mina favoriter på godisbordet under julen och denna chokladkola är inget undantag. Den är enkel att göra, smakar himmelskt och är lätt att toppa med det du tycker om.


Själv strösslade jag halva kolan med den kanderade ingefäran jag gjort och den andra halvan med frystorkade hallon. Båda smaksättningarna passar jättebra tillsammans med choklad och istället för att bara laga en sorts kola blir det två på samma gång.
Chokladkola
ca 50 kolor
Ingredienser
- 80 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk havssalt
- 0,5 vaniljstång
- 170 g glykos
- 250 g strösocker
- 50 g mörk choklad
- frystorkade hallon
- kanderad ingefära
Gör så här
- Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Värm smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön i en kastrull och ställ åt sidan.
- Koka upp strösocker och glykos på hög värme i en kastrull. Den ska bli 170°C och vara ljust bärnstensfärgad till färgen. Ta av kastrullen från värmen.
- Blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen i sockerlagen. Var försiktig för det kan bubbla och skvätta lite så ha gärna grytvantarna på dig. Rör tills allt är jämnt och slätt.
- Rör ner chokladen och låt den smälta.
- Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt kolablandningen koka upp igen. Rör lite då och då så det inte bränner fast i botten.
- När kolan nått 125°C är den klar, men gör gärna kulprov* om du är osäker.
- Ta ur vaniljstången och häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x20 cm.
- Strö över frystorkade hallon eller kanderad ingefära.
- Låt kolan svalna i rumstemperatur 4–5 timmar och skär den sedan i bitar.
- Slå in den i smörpapper och förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Lämna gärna ett svar