Det blir inte mycket bättre än så här när du gillar choklad. Denna chokladcheesecake är som en enda stor chokladtryffel med fluffig grädde på toppen.
Chokladcheesecake
12 bitar
Ingredienser – Pajbotten
- 20 st oreokakor
- 50 g osaltat smör
Ingredienser – Cheesecakefyllning
- 250 g mörk choklad, 70 %
- 900 g cream cheese, rumsvarm
- 3,25 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 dl rumsvarm gräddfil
- 3 ägg, rumsvarma
- 1 äggula
Ingredienser – Garnering
- 3 dl vispgrädde
- 50 g smält mörk choklad, 70%
- 50 g flisad mörk choklad, 70%
Gör så här – Pajbotten
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skrapa bort fyllningen i oreokakorna och kör sedan kexen till fina smulor i en matberedare.
- Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fodra sedan bottnen på en springform, 24 cm i diameter, med blandningen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
Gör så här – Cheesecakefyllning och garnering
- Sätt ugnen på 225°C.
- Hacka och smält chokladen försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur.
- Vispa färskost, socker och salt fluffigt i en bunke. Vispa sedan ner gräddfilen. Vänd ner 1 ägg i taget samt äggulan med en slickepott. Vänd slutligen ner chokladen noga.
- Häll fyllningen i formen, jämna till ytan med en slickepott och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
- Sänk värmen till 125°C (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 40 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
- Dra en tunn kniv runt formens kant innan du lossar den. Skölj kniven med varmt vatten några gånger under tiden.
- Bred vispad grädde på toppen och ringla den smälta chokladen ovanpå. Avsluta med att strö den flisade chokladen över alltsammans.
Recept: Roy Fares
Lämna gärna ett svar