
Chokladbräck är så himla enkelt att göra och ändå känns den lyxig varje gång. Det är en perfekt kombination av krispiga nötter, söta torkade bär och len choklad – vad mer kan man önska sig?

Det bästa är att du kan variera det precis som du vill. Välj den choklad du gillar bäst, släng i dina favoritnötter, lite torkad frukt eller kanske något oväntat som flingsalt eller kokosflingor. Det blir alltid lika gott, oavsett vad du väljer.

Slå in i lite fint papper och ge bort som en uppskattad gå-bort-present eller bara njut av den själv när du behöver något gott. Det är enkelt, snabbt och känns ändå lite extra festligt!

Chokladbräck
1 liten burk
Ingredienser
- 250 g valfri choklad, av god kvalitet
- 35 g pistaschnötter
- 35 g hasselnötter
- 30 g torkade tranbär
- 2 msk kanderade apelsinskal eller 1 clementin, finrivet skal
Gör så här
- Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna. Gnid skalet av hasselnötterna och hacka alla nötterna grovt.
- Hacka torkade tranbär och kanderade apelsinskal eller riv det yttersta skalet på clementinen fint.
- Fördela hälften av nötterna och bär/citrusskal i en silikonform för större chokladbitar eller en bakplåtspappersklädd form ca 15×15 cm.
- Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och häll den i formen.
- Strö över resterande nötter och bär och ställ för att stelna i kylskåpet. Skär eller bryt i lagom stora bitar och förvara torrt och svalt.
Tips! Tempererar du chokladen så håller den sig bättre i rumstemperatur och får en fin och glansig yta. Det finns olika sätt att göra det på och du kan googla dig fram till det sätt som verkar lättast för dig.
Chocolate bark
a small jar
Ingredients
- 250 g white chocolate, of good quality
- 35 g pistachios
- 35 g hazelnuts
- 30 g dried cranberries
- 2 tbsp candied orange peel or 1 clementine, finely grated zest
How to
- Lightly toast the nuts in a dry frying pan. Rub the skins off the hazelnuts and roughly chop all the nuts.
- Chop the dried cranberries and candied orange peel, or finely grate the zest of the clementine.
- Spread half of the nuts and berries/citrus zest in a silicone mold for larger chocolate pieces or a parchment-lined pan, about 15×15 cm.
- Melt the chocolate in the microwave or over a water bath and pour it into the mold.
- Sprinkle the remaining nuts and berries on top and let it set in the refrigerator. Cut or break into appropriately sized pieces and store in a cool, dry place.
Tip! If you temper the chocolate, it will keep better at room temperature and have a beautiful, glossy finish. There are various methods for tempering, and you can easily search online to find the one that seems easiest for you.
Mårtenssons kök säger
Så gott det låter med det rivna clementinskalet i, det måste vi testa när vi gör vår nästa omgång med nöt- och bärchoklad! Tranbärens syra passar verkligen jättebra tillsammans med den sötare chokladen
Krii's Kitchen säger
Ja clementinzestet var en hit. Berätta gärna vad ni tyckte. 🙂 Ha en trevlig helg.