Till min mammas födelsedag nu i juli bakade jag lite godsaker. Det är alltid bra att kunna ge bort det man bakar för frysen får inte fyllas för mycket (vi ska ju flytta) och själva kan vi inte äta upp allt.
I vilket fall som helst så blev det bland annat dessa små blondies med sötsyrlig citronmaräng doppade i vit choklad.
Om jag får säga det själv så blev dom väldigt fina och väldigt goda.
De torkade rosenbladen köpte jag hos Pärlans Konfektyr i Stockholm när jag var där i somras men har inte haft tillfälle att använda dom förrän nu och visst blev det fint? 🙂
Min lilla tjej vill gärna hjälpa till när jag fotograferar och hon kan nu titulera sig fotoassistent/modell. Hon är numera den som hjälper till när jag själv ska försöka stå framför kameran och båda händerna är upptagna med annat än att trycka på utlösarknappen. Hon ställer även glatt upp på att vara modell lite titt som tätt och hon tar sin uppgift på mycket stort allvar. Att få smaka på det som fotograferas brukar dessutom vara mycket populärt.
Till den här fotograferingen fick hon välja en av sina favoritklänningar och hon smilade från öra till öra, dock är jag inte beredd att visa hennes ansikte i tid och otid.
Näe, nu ska jag gå ut på balkongen och titta upp mot himlen för att se om jag ser lite stjärnfall. Håll tummarna.
Blondies med chokladdoppad citronmaräng
Ingredienser – Blondies
- 225 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl ljust muscovadosocker
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2 citroner
- 3 ägg
- 3,75 dl vetemjöl
- 0,5 msk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 100 g vit choklad
Ingredienser – Citronmaräng
- 55 g äggvita
- 100 g fint strösocker
- 35 g vatten
- 1 citron, 2 msk saft och skal
Ingredienser – Topping
- 150 g vit choklad
- 1 msk matolja
- torkade rosenblad
Gör så här – Blondies
- Sätt ugnen på 200°C.
- Riv citronskalet, vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt. Rör ner citronskal och ett ägg i taget.
- Blanda samman mjöl, bakpulver och salt noga och vänd ner det i smeten.
- Hacka chokladen grovt och blanda ner i smeten.
- Häll smeten i en bakpappersklädd bakform ca 20x20 cm och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
- Låt kakan kallna.
- Stansa ut runda bitar, ca 2–3 cm i diameter.
Gör så här – Citronmaräng
- Lägg äggvitan i en ren bunke i rostfritt eller glas.
- Skala det yttersta av citronen med en potatisskalare, försök att inte få med det vita. Pressa ur 2 msk citronsaft.
- Blanda strösocker, vatten citronsaft och skal i en kastrull. Koka sockerlagen till 110°C och börja då att vispa äggvitan till ett fast skum. Använd gärna ett köksassistent.
- Fortsätt att koka citronsockerlagen tills den blir 121°C. Ta ur citronskalen. Häll genast ner den i en fin tunn stråle i äggviteskummet under vispning.
- Fortsätt att vispa tills citronmarängen har svalnat och är fast och glansig.
- Fyll en spritspåse med en stor rundtyll och spritsa en topp på varje blondiebit. Ställ in dom i kylen en stund innan dom doppas.
Gör så här – Topping
- Hacka chokladen och smält den tillsammans med matoljan över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Blanda väl.
- Häll över chokladen i ett högt glas och låt svalna en aning. Tänk på att den spritsade marängtoppen ska få plats att doppas.
- Ta ut blondiebitarna från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Dekorera med ett litet torkat rosenblad.
- Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.
Malin
Hej!
Går det att frysa ned dessa innan de ska serveras? Jag håller nämligen på att förbereder fika inför en namngivningsceremoni om tre veckor.
Krii's Kitchen
Jag har själv inte gjort det men både kakan och den typen av maräng går och frysa så då borde det ju gå.