Hur galet vacker färg har inte den här blodapelsinmarmeladen? Säsongen för blodapelsiner tar snart slut så skynda skynda att köpa hem några kilo från affären men får du inte tag på några så går det utmärkt att göra marmeladen på vanliga apelsiner.
Citrusfrukter som har kort säsong, som t.ex. blodapelsin och bergamott, brukar jag pressa juicen av och frysa in i burkar för att när som helst på året kunna laga curd eller annat gott.
Blodapelsinmarmelad med vanilj
ca 9 dl
Ingredienser
- 500 g blodapelsin (5–6 st)
- 0,5 vaniljstång
- 3 dl vatten
- 5 dl syltsocker
Gör så här
- Riv det allra yttersta av skalet på blodapelsinerna med ett grovt rivjärn. Försök att inte få med det vita som är beskt.
- Skala apelsinerna helt alternativt skär bort skalet med en kniv. Se även här till att inte få med det vita av skalet. Skär apelsinköttet i mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med det rivna apelsinskalet. Du kan även mixa fruktköttet med en mixerstav för slätare konsistens.
- Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och vaniljstång i grytan och häll på vatten.
- Låt det koka upp och tillsätt syltsocker under omrörning.
- Låt marmeladen koka i ca 15 minuter. Gör ett marmeladprov* för att se när den är klar.
- Häll upp på rena burkar.
- Förvara i kylskåp.
* Marmeladprovet: Häll upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.
Anne-Li säger
Tack för ett fantastiskt recept! Den är magiskt god.
Krii's Kitchen säger
Åh vad härligt att du gillar den och tack för att du berättade. Ha det fint. 😀