Kvittenmarmelad är en fin julklapp eller present att ge bort. Kanske inte den lättaste frukt att få tag på, men om du ser den, tveka inte att slå till. Den har en fantastisk smak och den är ljuvlig till ostbrickan. Du kan även göra den goda marmeladpastejen Membrillo.
Kvittenmarmelad med vanilj
ca 1 liter
Ingredienser
- 5 msk vatten
- 1 st citron, saften
- 6 dl syltsocker
- 800 g kvittenfrukt
- 0,5 vaniljstång, skårad på längden
Gör så här
- Skala kvittenfrukterna, kärna ur dem och skär i små bitar.
- Lägg dem i en kastrull och tillsätt citronsaft, vatten och den skårade vaniljstången.
- Låt det koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 15 minuter.
- Tillsätt syltsockret och låt marmeladen koka ytterligare 2 minuter.
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, skruva på locken och låt kallna.
- Servera till ostbrickan.
Mårtenssons kök
Vi gick förbi ett hus i ett villakvarter för ett tag sedan och i deras trädgård växte kvittenbuskar fulla med frukterna. Tyvärr var vi alldeles för fega för att ringa på och fråga om vi fick plocka några frukter och eftersom det var för ljust ute så vågade vi inte palla:)
Krii's Kitchen
Naaaaaj! Gå tillbaka och fråga. Ni kan ju alltid komma tillbaka med lite god marmelad som tack. 🙂 Helt makalöst god får jag säga. Lycka till med att få tag i lite. Det var verkligen supersvårt och jag kan tacka Årstiderna och deras hemleverans av krav-märkt frukt för att jag fick tag i lite. 🙁