Kvittenmarmelad är en fin julklapp eller present att ge bort. Kanske inte den lättaste frukt att få tag på, men om du ser den, tveka inte att slå till. Den har en fantastisk smak och är helt ljuvlig till t.ex. getosten på ostbrickan.
Du kan hålla utkik i butiken i september–oktober efter en gul frukt som nästan ser ut som ett lite knasigt äpple men större och som doftar lite sött. Ett tips är att förvara den i en väl tillsluten påse i kylskåpet eftersom den söta doften kan ge smak åt andra livsmedel.
Kvittenmarmelad med vanilj
ca 1 liter
Ingredienser
- 500 g kvitten, urkärnad vikt
- 2 tsk citron, pressad
- 450 g strösocker
- 2,5 dl vatten (kokvattnet)
- 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
Gör så här
- Skölj, kärna ur och skär kvittenfrukten i mindre bitar, du behöver inte skala dem.
- Lägg dem i en stor kastrull och häll upp vatten så att det täcker frukten. Koka i ca 20 minuter så att de har börjat att koka sönder.
- Sila av kokvattnet men behåll 2,5 dl.
- Mixa kvittenfrukten till en slät puré i en separat skål.
- Koka upp kokvattnet tillsammans med strösocker i kastrullen. När strösockret löst upp sig tillsätt pressad citron, kvittenpurén och en skårad vaniljstång eller vaniljpulver.
- Koka under omrörning tills purén börjat mörkna och tjocknat lite. Det tar ca 30–40 minuter. Det kan skvätta en del så det är bra att använda en grytvante.
- Ta ur vaniljstången ur grytan.
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar med tätslutande lock och förvara svalt.
Quince marmalade with vanilla
makes about 1 litre
Ingredients
- 500 g of quince, cored weight
- 2 tsp lemon, squeezed
- 450 g granulated sugar
- 250 ml water (the cooking water)
- 1 vanilla bean or 1 tsp of vanilla powder
How to
- Rinse, core and cut the quince into smaller pieces, you don't need to peel them.
- Place them in a large saucepan and pour water to cover the fruit. Cook for about 20 minutes until they have started to break down.
- Strain off the cooking water but keep 250 ml.
- Mix the quince fruit into a smooth puree in a separate bowl.
- Bring the cooking water to a boil together with the granulated sugar in the saucepan. When the sugar dissolves, add lemon juice, quince puree and a split vanilla pod or vanilla powder.
- Cook while stirring until the puree begins to darken and thicken a little. It takes about 30–40 minutes. It can splatter quite a bit so it's good to use a pot mitt.
- Remove the vanilla pod from the pot.
- Pour the marmalade into well-cleaned jars with tight-fitting lids and store cool.
Mårtenssons kök säger
Vi gick förbi ett hus i ett villakvarter för ett tag sedan och i deras trädgård växte kvittenbuskar fulla med frukterna. Tyvärr var vi alldeles för fega för att ringa på och fråga om vi fick plocka några frukter och eftersom det var för ljust ute så vågade vi inte palla:)
Krii's Kitchen säger
Naaaaaj! Gå tillbaka och fråga. Ni kan ju alltid komma tillbaka med lite god marmelad som tack. 🙂 Helt makalöst god får jag säga. Lycka till med att få tag i lite. Det var verkligen supersvårt och jag kan tacka Årstiderna och deras hemleverans av krav-märkt frukt för att jag fick tag i lite. 🙁