Blåbärspaj deluxe skulle man kunna kalla denna blåbärspaj med blåbärsmaräng. Både blåbär i pajen och ovanpå och så blir den sådär snyggt lila.
Blåbärspaj med blåbärsmaräng
4–6 personer
Ingredienser – blåbärspaj
- fryst pajdeg/mördeg
- 400 g blåbär, frysta
- 0,5 dl potatismjöl
- 0,5 dl strösocker
Ingredienser – blåbärsmaräng
- 55 g äggvita, ca 1,5 st
- 100 g strösocker
- 35 g vatten
- 40 g blåbärspuré, ca 60 g mixade och passerade blåbär
Gör så här – blåbärspaj
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tryck ut pajdegen i en pajform ca 20 cm i diameter. Nagga med en gaffel och ställ åt sidan.
- Blanda blåbär, potatismjöl och strösocker. Häll fyllningen i pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Ta pajen ur ugnen och låt den svalna.
Gör så här – blåbärsmaräng
- Blanda strösocker, vatten och blåbärspuré i en kastrull. Koka upp till 110°C och börja då att vispa upp äggvitan till ett fast skum, gärna i en köksassistent för att ha händerna fria.
- Fortsätt att koka blåbärssockerlagen och när den nått 121°C häll genast ner den i en tunn stråle i äggvitan under vispning.
- Fortsätt att vispa tills blåbärsmarängen har svalnat.
- Fyll en spritspåse med marängen och spritsa toppar över pajen.
- Bränn eventuellt av den med en liten brännare.
Lämna gärna ett svar