Dessa söta blåbärsmuffins är lättare att göra än man kan tro. Får du maräng över? Spritsa på mariekex, doppa i choklad och du har gjort dina egna mums-mums.
I dag började julen att packas ihop och i morgon åker granen ut. Snön kom och gick på mindre än ett dygn och just nu är stormen Egon över oss här i Göteborg. Jag gissar att det blir en jobbig natt då M är väldigt rädd när det blåser och vaknar lätt, men vi håller tummarna för att så inte blir fallet.
Ha en skön lördagkväll.
Blåbärsmuffins med blåbärsmaräng
12 muffins
Ingredienser – muffins
- 3,5 dl vetemjöl special
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 nypa salt
- 125 g smör, rumstempererat
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl lemoncurd
- 1 dl blåbär, färska eller frysta
Ingredienser – blåbärsmaräng
- 110 g äggvita, ca 3 st
- 200 g strösocker
- 70 g vatten
- 80 g blåbärspuré, mixade och passerade blåbär
Ingredienser – chokladtopping
- 350 g mörk choklad, 70%
- 3 msk matolja
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta ner med en finmaskig sil i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggen under vispning. Tillsätt vaniljsocker, mjölk, lemoncurd och vispa hastigt ihop. Det kan hända att smeten skär sig lite, men det är inget att bry sig om.
Blanda ner mjölblandningen med en slickepott. Rör bara om tills allt blandats. Rör inte för mycket.
Fyll gärna en spritspåse med muffinssmeten för att slippa kladd.
Tryck ut en stor klick med muffinssmet i botten på varje muffinsform. Lägg på några blåbär. Fyll upp formarna till 2/3 med smet och tryck ner resterande blåbär. Ställ gärna formarna i en muffinsform om de inte är av hård papp. Dom riskerar annars att flyta ut och inte bli så höga och fina.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Känn efter med en sticka, dom ska inte vara kladdig. Låt svalna på ett galler.
Lägg äggvitan till marängen i en ren bunke i rostfritt eller glas.
Blanda strösocker, vatten och blåbärspuré i en kastrull. Koka upp till 110°C och börja då att vispa upp äggvitan till ett fast skum, gärna i en köksassistent för att ha händerna fria.
Fortsätt att koka blåbärssockerlagen och när den nått 121°C häll genast ner den i en tunn stråle i äggvitan under vispning.
Fortsätt att vispa tills blåbärsmarängen har svalnat.
Fyll en spritspåse med en stor rundtyll och spritsa en toppformad spiral på varje muffins. Ställ in dom i kylen en stund innan dom doppas.
Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med matoljan. Blanda väl. Häll över chokladen i en hög och smal skål eller glas och låt svalna en aning. Tänk på att den spritsade marängtoppen ska få plats att doppas.
Ta ut muffinsarna från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.
Marie Roald
Herregud så gode de ser ut! NAM!
Krii's Kitchen
Tack snälla! 🙂 Dom är ju även så mycket lättare att göra än dom ser ut och vem kan motstå blåbär liksom? 😉
frida svensson
OMG!!! jag dör! vilken fresterska du är! dessa måste bakas ASAP!
Krii's Kitchen
Haha! Jag tycker att du genast ska ta fram bunkarna och sätta igång. Eller ja, nu är klockan kanske lite mycket, men i morgon. 😉
Kram