Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Äppelmarmelad med Masala Chai

    2022-08-20

    Till receptet
    The recipe
    Äppelmarmelad med Masala Chai-te

    Att krydda din äppelmarmelad med Masala Chai blir verkligen något extra. Ett te med en kryddblandning som gör att marmeladen både passar till frukostsmörgåsen och till lite goda ostar och knapriga kex.

    Jag tycker att den värmande kryddblandningen alltid gör sig extra bra när hösten börjar närma sig och jag dricker gärna stora baljor med te mörka och regniga dagar.


    Äppelmarmelad med Masala Chai

    ca 5 dl

    Ingredienser

    • 4 äpplen
    • 1,25 dl vatten
    • 3 msk Masala Chai (löste)
    • 0,5 vaniljstång
    • 2,5 dl (240 g) syltsocker

    Gör så här

    1. Koka upp vattnet och häll upp i ett glas. Tillsätt Masala Chai löste och låt det stå och dra i 5–10 minuter. Sila av så att det återstår ca 4 msk starkt te.
    2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i klyftor och sedan i tunna skivor.
    3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
    4. Lägg äppelskivor, vaniljfrön och vaniljstång samt tevattnet i en kastrull och koka upp. Låt det sjuda i 7–8 minuter eller tills äppelbitarna börjar bli mjuka. Rör om lite då och då.
    5. Rör ner syltsockret och koka upp, låt det koka några minuter. Gör marmeladprovet* för att se om marmeladen är klar. Ta upp vaniljstången.
    6. Vill du ha lite mindre bitar i marmeladen så kan du mixa med en stavmixer till önskad konsistens.
    7. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förvara mörkt och svalt.

    * Marmeladprovet: Häll upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.



    Apple & Masala Chai marmalade

    makes about 500 ml

    Ingredients

    • 4 apples
    • 125 ml water
    • 3 tbsp Masala Chai (loose leaf tea)
    • 0,5 vanilla pod
    • 240 g jam sugar

    How to

    1. Boil the water and pour into a glass. Add Masala Chai loose leaf tea and let it steep for 5–10 minutes. Strain the tea so you have about 4 tbsp of strong tea.
    2. Peel and core the apples. Cut them into wedges and then into thin slices.
    3. Split the vanilla pod lengthwise and scrape out the seeds.
    4. Place apple slices, vanilla seeds and bean, and the tea in a saucepan and bring to the boil. Simmer for 7–8 minutes or until the apple pieces begin to soften. Stir a little from time to time.
    5. Stir in the jam sugar and bring to the boil, let it boil for a few minutes. You can do the plate test* to see if it is set. Pick up the vanilla pod.
    6. If you want smaller pieces in the marmalade, you can mix with a hand blender to the desired consistency.
    7. Pour into clean jars and store in the refrigerator.

    * Plate test for marmalade: Take the marmalade of the heat. Dollop a spoonful of marmalade onto a really cold plate. Put the plate in the refrigerator and let is set for a few minutes. If a set has begun to form, it will wrinkle when you push it and then it's ready.


    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Affogato
      Affogato
    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    Heirloom tomatoes are the best kind of tomato. . H Heirloom tomatoes are the best kind of tomato.
.
Heirloom-tomater är verkligen de bästa sortens tomater.
.
.
#summerflavours #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #tomatoes #heirloomtomatoes
    Did you make something with lilacs this year? . La Did you make something with lilacs this year?
.
Lagade du något med syrener i år?
.
.
#kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #foodstories #nordicfood #springflavours #springrecipes #lilacsyrup #lilacrecipes #colourfulfood
    %d