
Att krydda din äppelmarmelad med Masala Chai blir verkligen något extra. Ett te med en kryddblandning som gör att marmeladen både passar till frukostsmörgåsen och till lite goda ostar och knapriga kex.
Jag tycker att den värmande kryddblandningen alltid gör sig extra bra när hösten börjar närma sig och jag dricker gärna stora baljor med te mörka och regniga dagar.
Äppelmarmelad med Masala Chai
ca 5 dl
Ingredienser
- 4 äpplen
- 1,25 dl vatten
- 3 msk Masala Chai (löste)
- 0,5 vaniljstång
- 2,5 dl (240 g) syltsocker
Gör så här
- Koka upp vattnet och häll upp i ett glas. Tillsätt Masala Chai löste och låt det stå och dra i 5–10 minuter. Sila av så att det återstår ca 4 msk starkt te.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i klyftor och sedan i tunna skivor.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg äppelskivor, vaniljfrön och vaniljstång samt tevattnet i en kastrull och koka upp. Låt det sjuda i 7–8 minuter eller tills äppelbitarna börjar bli mjuka. Rör om lite då och då.
- Rör ner syltsockret och koka upp, låt det koka några minuter. Gör marmeladprovet* för att se om marmeladen är klar. Ta upp vaniljstången.
- Vill du ha lite mindre bitar i marmeladen så kan du mixa med en stavmixer till önskad konsistens.
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förvara mörkt och svalt.
* Marmeladprovet: Häll upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.
Apple & Masala Chai marmalade
makes about 500 ml
Ingredients
- 4 apples
- 125 ml water
- 3 tbsp Masala Chai (loose leaf tea)
- 0,5 vanilla pod
- 240 g jam sugar
How to
- Boil the water and pour into a glass. Add Masala Chai loose leaf tea and let it steep for 5–10 minutes. Strain the tea so you have about 4 tbsp of strong tea.
- Peel and core the apples. Cut them into wedges and then into thin slices.
- Split the vanilla pod lengthwise and scrape out the seeds.
- Place apple slices, vanilla seeds and bean, and the tea in a saucepan and bring to the boil. Simmer for 7–8 minutes or until the apple pieces begin to soften. Stir a little from time to time.
- Stir in the jam sugar and bring to the boil, let it boil for a few minutes. You can do the plate test* to see if it is set. Pick up the vanilla pod.
- If you want smaller pieces in the marmalade, you can mix with a hand blender to the desired consistency.
- Pour into clean jars and store in the refrigerator.
* Plate test for marmalade: Take the marmalade of the heat. Dollop a spoonful of marmalade onto a really cold plate. Put the plate in the refrigerator and let is set for a few minutes. If a set has begun to form, it will wrinkle when you push it and then it's ready.
Lämna gärna ett svar