Nyårsafton ska vi fira i lugn och ro själva med god mat och gott vin, men vi har inte bestämt vad vi ska äta ännu. Dock är denna apelsinfisk med timjan och risotto en lättlagad rätt som passar utmärkt som huvudrätt till nyårsfesten. Saffranssåsen blir pricken över i men passa bara så att risotton inte bränner vid.
Apelsinfisk med timjan, saffranssås och risotto
4 personer
Ingredienser – Apelsinfisk
- 0,6 kg vit fiskfilé
- 0,75 tsk salt
- 0,5 krm vitpeppar
- 1,5 msk smör
- 0,5 st vitlöksklyfta
- 0,25 apelsin, strimlat skal
- 0,5 msk färsk timjan, hackad
Ingredienser – Saffranssås
- 200 g skalade räkor
- 2 dl crème fraiche gourmet saffran & tomat
- 0,5 dl vitt vin
Ingredienser – Risotto
- 1 gul lök
- 1 dl olivolja
- 4 dl carnaroliris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1,5 dl varm grönsaks- eller hönsbuljong
- 2,5 dl parmesanost, riven
- salt och peppar
Gör så här
Dela fisken i 4 portionsbitar. Salta och peppra runt om. Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Smält smöret och rör ner pressad vitlök, apelsinskal och timjan. Fördela det över fisken.
Vispa ihop crème fraiche och vin i en kastrull. Hit kan man förbereda.
Sätt ugnen på 150°C och börja under tiden att laga risotton.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg i rikligt med olivolja.
Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Det tar ca 3 minuter.
Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
Tillsätt 1/3 av buljongen. Den måste vara varm annars avstannar kokningen. Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen.
Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1–2 dl i taget. Risotton ska koka lugnt och behöver röras om ofta, det tar ca 20 minuter.
Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner den rivna parmesanosten. Se till att risotton är lös innan osten tillsätts eftersom osten gör att risotton blir fastare i koncistensen. Tillsätt gärna lite olivolja till risotton så blir den ännu krämigare.
Smaka av med salt och svartpeppar och låt den vila under lock några minuter.
Ställ in formen i mitten av den varma ugnen 12–15 minuter. Koka upp såsen. Ta ut fisken och häll av ev vätska. Häll såsen runt fisken och lägg på räkorna och garnera med timjan.
Servera med risotton och en sallad.
milla säger
God fortsättning:) Vilken härlig rätt detta recept sparar jag
Från sött till salt säger
Tack det samma! Det tycker jag verkligen att du ska göra.
Sara på Vardag.nu säger
Oj, vad gott det här låter!
Från sött till salt säger
Ja den var jättegod. 🙂