Nu börjar tiden där den varma maten står i centrum såsom soppor som denna ängamat och mustiga grytor. Jag vill baka sockerkakor av alla de slag och smaksätta med äpplen och päron, kardemumma och kanel. Ja, nu börjar det mörkna tidigare och det är dags att börja tända ljus och krypa upp i soffan med en filt.
Tycker ni att jag är för tidigt ute? Det är ju bara mitten av augusti jag vet, men jag kan inte låta bli att längta liiiiite. 🙂
Ängamat
4–6 personer
Ingredienser
- 4 små morötter
- 100 g rotselleri
- 100 g palsternacka
- 0,5 blomkålshuvud
- 15 cm purjolök
- 6 dl grönsaksbuljong
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk, 3%
- 2,5 dl gröna ärtor
- 100 g sugarsnaps
- 50 g bladspenat
- salt och nymalen vitpeppar
- 1 knippe persilja, hackad
Gör så här
- Skala rotfrukterna. Skär morötterna i slantar, rotsellerin i små tärningar och palsternackan i sockerbitsstora tärningar. Bryt små buketter av blomkålshuvudet.
- Koka upp buljongen och lägg i alla grönsaker utom gröna ärtor, sugar snaps och bladspenat och låt det koka 7–8 minuter.
- Rör ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt redningen och resten av mjölken under omrörning.
- Lägg i resten av grönsakerna och låt det koka ytterligare 3–4 minuter.
- Smaka av med salt och vitpeppar och garnera med hackad persilja.
Lämna gärna ett svar