Idag har M firat sitt första barnkalas med tre andra 4-åringar. Vi båda föräldrar är möra, men oj vad det är roligt att lyssna på dessa små människor som argumenterar, skrattar och bråkar med varandra.
På förskolan kallade personalen dessa fyra tjejer för "Pantertanterna" eftersom dom alltid hängde ihop. Tyvärr flyttade en av tjejerna iväg till annan ort så det var ett tag sedan alla fyra lekte tillsammans med det blev ett kärt återseende.
En av tjejerna är allergisk mot mjölkprotein och ägg så då fixade jag glasstårta gjord på oatly-glass med vaniljsmak och blåbärssorbet samt hallonsorbet. Det är alltså varken ägg eller mjölk i denna tårta.
Jag lagade även äggfria maränger och chokladbollar gjorda på mjölkfritt margarin.
Vi fixade fiskdamm och först hade vi även tänkt att vi skulle ha lite olika lekar. Vi slog dock den tanken snabbt ur hågen eftersom dom roar sig så bra själva när dom är tillsammans och lekarna består av mycket komplicerade rollspel som ingen utom dom själva begriper. 🙂
Ägg- och mjölkfri glasstårta
1 glasstårta
Ingredienser
- 40 g mjölkfritt margarin, skuret i tärningar
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 l Oatly vaniljglass
- 1 l sorbet av valfri smak (kolla bara på innehållsförteckningen)
Gör så här
Blanda alla ingredienser utom glassen till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175°C.
Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.
Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten.
För att montera ihop glasstårtan, spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form, 18 cm i diameter och 9 cm hög, med löstagbar kant. Klä gärna sidorna på formen med t.ex. klippta längder av overhead-film eller bakplåtspapper, detta för att få fina släta kanter som inte fastnar i formen.
Ställ in formen i frysen för att bli kall.
Ta fram första förpackningen (0,5 l) med oatly-glass och låt den bli mjuk. Du kan även med fördel vispa den krämig med en elvisp. Tryck ut glassen jämnt i formen och ställ in formen i frysen i någon timme.
Upprepa detta med sorbet och oatly-glass om vart annat och låt glassen frysa någon timme mellan lagren.
När det avslutande lagret har fördelats i formen tar du dina kalla vaniljsmulor och trycker fast dom i glassen så att du får en tunn botten som glasstårtan sen kommer att vila på (och inte glida runt på tårtfatet när den smälter).
När det är dags för kalaset, ta fram tårtan ur frysen och ta ur den ur formen. Vänd den upp och ned på ett tårtfat och dekorera med valfritt strössel och annat. Ställ in den i kylskåpet och låt den tina upp i ca 30–45 minuter för att lättare kunna skära i den.
Kristin
Tänka sig; helt veganskt på köpet! 🙂
Krii's Kitchen
Ja men det har du ju rätt i.
Icecream
Tack för receptet. Min son har också mjölk och äggallergi så ska testa denna tårta till hans ettårskalas. Jag undrar om du täcker tårtan med folie eller något mellan de olika glasslager eftersom det ska vara i frysen några h mellan varje lager eller ställer du bara in den som den är? och sen när tårtan är klart plastar du in hela tårtan i folie ?
Krii's Kitchen
Hej! Jag täckte inte tårtan alls mellan lagren utan ställde bara in formen i frysen. Tror inte ens att jag plastade den när den var klar heller. Men det kan du ju göra om du vill. 🙂
Henrik
Tack för ett bra tips! Vi åt denna tårta när barnens kusiner fyllde år. Då var den gjord med mangosorbet och toppad med halvtinade mangotärningar. Supergott!
Krii's Kitchen
Tack vad kul att du gillade den. Mango låter supergott och kan mycket väl hamna på menyn nästa gång det är kalas. ?
Amanda
Ska man vispa sorbeten också?
Krii's Kitchen
Ja det stämmer. Vispa den mjuk precis som den andra glassen. Lycka till med glasstårtan. /Ulrica
Lovisa
Vart köpte du de fina dekorationerna?
Krii's Kitchen
De är av märket Meri Meri, dock är det många år sedan jag köpte dem.