
Vaniljmarinerad citrus är verkligen en toppendessert att bjuda på när du vill imponera lite men ändå hålla det enkelt. Syrlig citrus i en vaniljsmakande sockerlag, knaprig maräng och fluffig grädde blir verkligen en toppenkombination.
Det bästa? Du kan förbereda nästan allt i förväg och bara lägga ihop det när det är dags att servera. Perfekt för en avslappnad middag med familj och vänner!

Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
6 personer
Ingredienser
- 4 apelsiner
- 2 blodapelsiner eller röd grapefrukt
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 msk citron, pressad
- 0,5 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 msk Cointreau
- 3 dl vispgrädde
- 24 maränger
Gör så här
- Skär av skalet på citrusfrukten med en vass kniv. Skär sedan citrusen i tunna skivor.
- Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
- Koka upp socker, vatten, pressad citron och vaniljstång samt urskrapade frön i en kastrull.
- Lägg ner citrusskivorna i sockerlagen och låt de sjuda på svag värme i ca 3 minuter.
- Ta av kastrullen från värmen och häll ner Cointreau, rör om och låt svalna helt.
- Fördela citrusen i glas eller på tallrikar och ringla över lite av sockerlagen. Strö över krossade maränger och en klick grädde. Servera genast.
Tips! Använd gärna de citrusfrukter du tycker bäst om. Jag har använt ganska mycket röd grapefrukt eftersom jag tycker om det lite beska som den tillför. Dock kan hinnorna mellan fruktköttet kännas lite segt. Skär då istället frukten i mindre bitar innan servering och ta bort hinnorna.
Vanilla-infused citrus with meringues and cream
serves 6
Ingredients
- 4 oranges
- 2 blood oranges or red grapefruit
- 90 g granulated sugar
- 100 ml water
- 1 tbsp lemon juice
- 0.5 vanilla pod or 0.5 tsp vanilla powder
- 1 tbsp Cointreau
- 300 ml heavy cream
- 24 meringues
How to
- Use a sharp knife to remove the peel from the citrus fruits. Slice the fruits into thin rounds.
- If using a vanilla pod, split it lengthwise and scrape out the seeds.
- In a saucepan, bring the sugar, water, lemon juice, vanilla pod (and seeds) to a boil.
- Add the citrus slices to the syrup and simmer gently over low heat for about 3 minutes.
- Remove the saucepan from the heat, stir in the Cointreau, and allow the mixture to cool completely.
- Divide the citrus slices between glasses or plates, drizzle some of the syrup on top and add crushed meringues. Add a dollop of whipped cream and serve immediately.
Tips! Feel free to use your favourite citrus fruits. I’ve used quite a bit of red grapefruit because I enjoy the slight bitterness it adds. However, the membranes between the segments can feel a bit chewy. If that’s the case, cut the fruit into smaller pieces before serving and remove the membranes.
Lämna gärna ett svar