Här är en fänkål- och salviarostad potatis- och blomkålssallad som passar fint att äta till lunch med en bit bröd eller blir ett uppskattat tillskott tillsammans med andra rätter på buffébordet.
Fänkål- och salviarostad potatis- och blomkålssallad
4 personer
Ingredienser – sallad
- 1 kg fast potatis
- 500 g blomkål/romanesco
- 0,5 dl olivolja
- 1 dl salvia, färsk
- 1 msk fänkålsfrö
- 1 msk flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 300 g rädisor
- 100 g blandade salladsblad
- eventuellt 1 granatäpple
Ingredienser – dressing
- 3 dl rysk yoghurt
- 3 msk honung
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Tvätta potatisen och skär den i ca 0,5 cm skivor, tvätta och dela blomkålen/romanescokålen i buketter och skär dem i skivor. Lägg potatis och kål i en stor skål och häll över olivolja och blanda runt.
- Mortla fänkålsfrön och tillsätt flingsalt, blanda runt.
- Bred ut potatis och kål på en ugnsplåt och strö över fänkålsblandningen. Peppra och blanda runt. Ugnsbaka i 30–40 minuter.
- Blanda dressingen och ställ åt sidan.
- Skär rädisorna i tunna skivor, gärna med en mandolin, och lägg i en skål med kallt vatten.
- När potatisen är klar ställ den åt sidan för att svalna något.
- Blanda den ugnsbakade potatisen med rädisor och sallad. Droppa över dressingen och strö eventuellt över granatäpplekärnor och servera.
anneliesblomsterochbakverk
Så gott det låter!
Krii's Kitchen
Tack fina du. 🙂