Förra helgen gjorde jag vit chokladfudge med clementin och pistagenötter och den är helt beroendeframkallande! Väldigt söt men åh så god tillsammans med clementinsmaken och det knapriga från pistagenötterna.
Vit chokladfudge med clementin och pistagenötter
ca 50 bitar
Ingredienser
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör, i tärningar
- 100 g vit choklad, finthackad
- 1 clementin, finrivet zest
- 0,5 dl (25 g) pistagenötter, grovt hackade
Gör så här
- Klä en form, ca 18×18 cm, med bakplåtspapper.
- Blanda grädde, socker, sirap och salt i en kastrull.
- Koka upp och koka utan lock tills temperaturen når 122°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*. Rör i smeten då och då så det inte bränner vid.
- Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något.
- Tillsätt smör, choklad och clementinzest i kastrullen och rör tills allt har smält och är slätt.
- Häll smeten i formen och strö över pistagenötter. Låt svalna.
- Skär fudgen i bitar och försvara svalt i en burk med tätslutande lock.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar smet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
White chocolate fudge with clementine and pistachios
makes about 50
Ingredients
- 150 ml heavy cream
- 135 g granulated sugar
- 100 ml light syrup
- 0.5 tsp salt
- 50 g butter, diced
- 100 g white chocolate, finely chopped
- 1 clementine, finely grated zest
- 25 g pistachios, coarsely chopped
How to
- Dress a square baking tin, about 18×18 cm, with parchment paper.
- Mix cream, sugar, syrup and salt in a saucepan.
- Bring to a boil and cook until the temperature reaches 252°F (122°C). If you are unsure your fudge mixture is ready, do a test*. Stir the mixture from time to time so it doesn't burn.
- Remove the pan from the heat and let the mixture cool slightly.
- Add the butter, chocolate and clementine zest to the saucepan and stir until everything is melted and smooth.
- Pour the fudge mixture into the baking tin and sprinkle with pistachios. Let it cool.
- Cut the fudge into pieces and store dry and cool in a jar with a tight-fitting lid.
* How to test that the fudge is ready: Drip some hot mixture into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.
ulrica säger
Åhhhh, det där lät galet oemotståndligt :-). Älskar citrus och vit choklad så det kan bara bli toppen.
Jag tror att jag måste testa även fast jag sagt att jag inte ska göra eller äta julgodis i år :-)).
KRAM
Krii's Kitchen säger
Tack, ja dom är verkligen jättegoda. 😀
/Ulrica
Sandras Matkrypin säger
Mums va goda de ser ut! Jag älskar vit choklad <3
Krii's Kitchen säger
Tack snälla du! Ja dom blev jättegoda och jag märker att burken som står i kylskåpet skriker på mig med jämna mellanrum, så nu börjar dom ta slut. 😀