Att göra västerbottenspaj i miniformat är perfekt till festen och buffébordet både sommar som höst. Väldigt lättlagat och vill du hellre baka en stor paj så går det lika bra.
Västerbottenspaj
12–16 minipajer, beroende på storlek på formarna
Ingredienser – Pajdeg
- 2,5 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 0,75 dl kesella 1%
Ingredienser – Fyllning
- 150 g Västerbottensost, riven
- 6–8 körsbärstomater, halverade
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- färsk oregano eller timjan
Gör så här
- Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en fast deg.
- Kavla ut degen, stansa ut rundlar med ett mått och tryck ut i små aluminiumformar eller direkt i en muffinsplåt. Låt stå och vila i kylen i 15–30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
- Lägg osten i formarna och häll på äggstanningen. Lägg i tomathalvorna med snittytan uppåt och några kvistar med oregano eller timjan.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Om du skulle göra en hel paj istället för små, grädda då i ca 30–40 minuter.
Ester - ett kreativt liv säger
Åh så gott, måste ta och göra detta nått tag!
Från sött till salt säger
Ja den är väldigt god och enkel att göra. 🙂