
Vaniljkola med lite flingsalt på toppen smakar fantastiskt och får smaklökarna att steppdansa i munnen. Det är en ljuvlig smakombination i all sin enkelhet och går hem hos de flesta. De är också en fin present att ge bort till någon du tycker om.
Vaniljkola med flingsalt
ca 50 kolor
Ingredienser
- 75 g smör
- 200 g (2 dl) vispgrädde
- 0,5 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk salt
- 170 g glykossirap
- 250 g strösocker
- flingsalt (att strö på toppen)
Gör så här
- Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
- Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
- Bryn smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt att värma det under vispning tills det är gyllenbrunt och har en nötig doft.
- Tillsätt grädde, vanilj (både frön och stång) och salt. Rör om och ställ åt sidan.
- Koka upp glykossirap och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
- Tag av kastrullen med det smälta sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig för det kan bubbla och skvätta lite så ha gärna grytvantarna på dig. Rör tills allt är jämnt och slätt.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
- Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått 124°C. Om du är osäker, gör gärna ett kulprov*.
- Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen och strö över flingsalt. Låt svalna 3–4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Vanilla caramels with flake salt
makes about 50
Ingredients
- 75 g butter
- 200 g (200 ml) heavy cream
- 0.5 vanilla pod or 0.5 tsp vanilla powder
- 0.5 tsp salt
- 170 g glucose syrup
- 250 g granulated sugar
- flake salt (to sprinkle on top)
How to
- Dress a square baking tin, about 20×20 cm, with parchment paper.
- If you use a vanilla pod, divide it lengthwise and scrape out the seeds.
- Brown the butter in a saucepan over high heat. Continue to heat it while whisking until it is golden brown and has a nutty aroma.
- Add heavy cream, vanilla (both seeds and pod) and salt. Stir and set aside.
- Boil glucose syrup and sugar on high heat in a deep saucepan to about 338°F (170°C), the colour should then be light amber.
- Remove the saucepan with the melted sugar from the stove and gently stir in the butter and cream mixture. Be careful because it can bubble a little, so wear oven gloves. Stir until everything is smooth and even.
- Put the saucepan back on the stove, lower the heat, and bring to the boil again.
- Stir occasionally so that it does not burn at the bottom and remove when the caramel has reached about 256°F (124°C). If you are unsure your caramel is ready, do a test*.
- Pour the caramel into the baking paper-lined tin and sprinkle with flake salt. Allow to cool for 3–4 hours at room temperature, then cut into pieces and wrap in baking paper or candy wrapping paper. Store dry and cool.
* How to test that the caramel is ready: Drip some hot caramel into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.
Sandras Matkrypin säger
Låter supergott! Vilken smaskig kombo med vanilj och havssalt i en gräddig kola 🙂 Detta recept sparas
Från sött till salt säger
Ja den är ljuvlig. Lycka till! 🙂
Christel Herlitz säger
Å, tack för din fina kommentar 🙂
Ja, det ska bli jätteroligt att ses. Jag har följt din blogg sedan förra sommaren, så jag blev jätteglad när jag såg att du också skulle komma till Sonja! Det kommer bli kul 🙂
Från sött till salt säger
Ja, det kommer bli så sjukt roligt! 😀
Ska bara plugga på det där med hur kameran funkar. 😉
Sonja@dagmarskitchen säger
Tack för att du delade med dig av receptet Ulrica! Jag och dottern gjorde dem igår kväll och de smakar exakt som Pärlans egna. Perfekt att göra med ett barn också (hon är 8) eftersom hon kunde ta hand om grädd/smörkastrullen på låg värme och jag tog den varmare kastrullen. God jul på dig! Kram
Från sött till salt säger
Vad kul att det blev bra. Min "nästan-treåring" får vänta ett tag till innan hon får vara med vid kolabaket. God Jul! 🙂