
Denna gräddiga vaniljglass är en av mina absoluta favoriter. Har du en glassmaskin är den väl värd att vispa ihop och den är en utmärkt bas för alla möjliga olika bär- och fruktglassar. Eller varför inte proppa den full med browniebitar eller chokladgodis?
Mina favoritsmaker är är nog jordgubb, blåbär, persika/hallon eller med hackade bitar av center eller daim.
Ofta gör jag den enkla varianten av glass med kondenserad mjölk eftersom den inte behöver köras i glassmaskin, men den här är strået vassare vad gäller smakupplevelse.
Gräddig vaniljglass
4–6 personer
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 3 dl mjölk, 3%
- 2,25 dl vispgrädde
- 4 äggulor
- 1,5 dl socker
Gör så här
- Dela vaniljstången på längden och och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, vispgrädde och vaniljstång tillsammans med frön i en kastrull. Ställ sedan åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka!
- Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad, sila av glassmassan i en finmaskig sil och låt svalna.
- Ställ in glassmassan i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
- Kör glassmassan i glassmaskin tills den är klar, lägg över i en burk och ställ in i frysen 1–2 timmar.
Tips!
Vill du smaksätta din glass tillsätter du 2,25 dl bär- eller fruktpuré i glassmassan innan du kör den i glassmaskinen.
Vanilla ice cream
serves 4–6
Ingredients
- 1 vanilla pod
- 300 ml whole milk
- 225 ml heavy cream
- 4 egg yolks
- 135 g granulated sugar
How to
- Split the vanilla pod lengthwise and scrape out the seeds.
- Whisk together milk, heavy cream and vanilla pod with the seeds in a saucepan. Bring to a boil and then set aside.
- Beat egg yolks and sugar fluffy.
- Pour the warm cream milk into the egg mixture while whisking.
- Pour everything back into the pan and heat to 185°F (85°C) while whisking. It must not boil!
- Cool down the saucepan in a cold water bath, strain the ice cream base through a fine mesh strainer and leave to cool.
- Put the ice cream base in the fridge in a plastic-wrapped bowl, preferably overnight.
- Run the ice cream base in an ice cream machine until it is ready, put it in a jar and put it in the freezer for 1–2 hours.
Tip!
If you want to flavour your ice cream, add 225 ml of berry or fruit puree to your ice cream base before you pour it in the ice cream machine.
Linnea säger
Vad har du för glassmaskin? 🙂
Från sött till salt säger
Jag har en Simac/DeLonghi ICK 6000. Den har ett inbyggt kylaggregat så att man slipper ha en kylklamp i frysen. Jag är jättenöjd med den.