Detta är den godaste vaniljglass jag ätit. Ingen vaniljglass slår den här. Har du en glassmaskin där hemma så är den ett måste att göra. Sen är den en väldigt bra glassbas att utgå från när du gör diverse bär- och fruktglassar. Så detta är det enda recept du egentligen behöver.
6–8 portioner
1 vaniljstång
4 dl mjölk 3%
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl socker
Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka! Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Kör i glassmaskin, lägg över i en burk och ställ in i frysen 1–2 timmar.
Recept: Elisabeth Johansson
Linnea
Vad har du för glassmaskin? 🙂
Från sött till salt
Jag har en Simac/DeLonghi ICK 6000. Den har ett inbyggt kylaggregat så att man slipper ha en kylklamp i frysen. Jag är jättenöjd med den.