Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Gräddig vaniljglass

    2023-03-25

    Till receptet
    The recipe
    Vaniljglass i kopp med strössel

    Denna gräddiga vaniljglass är en av mina absoluta favoriter. Har du en glassmaskin är den väl värd att vispa ihop och den är en utmärkt bas för alla möjliga olika bär- och fruktglassar. Eller varför inte proppa den full med browniebitar eller chokladgodis?

    Mina favoritsmaker är är nog jordgubb, blåbär, persika/hallon eller med hackade bitar av center eller daim.

    Ofta gör jag den enkla varianten av glass med kondenserad mjölk eftersom den inte behöver köras i glassmaskin, men den här är strået vassare vad gäller smakupplevelse.


    Gräddig vaniljglass

    4–6 personer

    Ingredienser

    • 1 vaniljstång
    • 3 dl mjölk, 3%
    • 2,25 dl vispgrädde
    • 4 äggulor
    • 1,5 dl socker

    Gör så här

    1. Dela vaniljstången på längden och och skrapa ur fröna.
    2. Koka upp mjölk, vispgrädde och vaniljstång tillsammans med frön i en kastrull. Ställ sedan åt sidan.
    3. Vispa äggulor och socker fluffigt.
    4. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning.
    5. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka!
    6. Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad, sila av glassmassan i en finmaskig sil och låt svalna.
    7. Ställ in glassmassan i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
    8. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är klar, lägg över i en burk och ställ in i frysen 1–2 timmar.

    Tips!
    Vill du smaksätta din glass tillsätter du 2,25 dl bär- eller fruktpuré i glassmassan innan du kör den i glassmaskinen.



    Vanilla ice cream

    serves 4–6

    Ingredients

    • 1 vanilla pod
    • 300 ml whole milk
    • 225 ml heavy cream
    • 4 egg yolks
    • 135 g granulated sugar

    How to

    1. Split the vanilla pod lengthwise and scrape out the seeds.
    2. Whisk together milk, heavy cream and vanilla pod with the seeds in a saucepan. Bring to a boil and then set aside.
    3. Beat egg yolks and sugar fluffy.
    4. Pour the warm cream milk into the egg mixture while whisking.
    5. Pour everything back into the pan and heat to 185°F (85°C) while whisking. It must not boil!
    6. Cool down the saucepan in a cold water bath, strain the ice cream base through a fine mesh strainer and leave to cool.
    7. Put the ice cream base in the fridge in a plastic-wrapped bowl, preferably overnight.
    8. Run the ice cream base in an ice cream machine until it is ready, put it in a jar and put it in the freezer for 1–2 hours.

    Tip!
    If you want to flavour your ice cream, add 225 ml of berry or fruit puree to your ice cream base before you pour it in the ice cream machine.


    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Affogato
      Affogato
    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde

    Kommentarer

    1. Linnea säger

      oktober 09, 2012 at 3:23 e m

      Vad har du för glassmaskin? 🙂

      Svara
      • Från sött till salt säger

        oktober 09, 2012 at 7:24 e m

        Jag har en Simac/DeLonghi ICK 6000. Den har ett inbyggt kylaggregat så att man slipper ha en kylklamp i frysen. Jag är jättenöjd med den.

        Svara

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    Heirloom tomatoes are the best kind of tomato. . H Heirloom tomatoes are the best kind of tomato.
.
Heirloom-tomater är verkligen de bästa sortens tomater.
.
.
#summerflavours #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #tomatoes #heirloomtomatoes
    Did you make something with lilacs this year? . La Did you make something with lilacs this year?
.
Lagade du något med syrener i år?
.
.
#kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #foodstories #nordicfood #springflavours #springrecipes #lilacsyrup #lilacrecipes #colourfulfood
    %d