Jag gjorde rabarbercurd för ett tag sedan och testade att frysa in den eftersom den inte håller så länge i kylskåpet. Det gick alldeles utmärkt så det är så jag tänker göra med all curd jag lagar framöver. In med den i frysen bara och ta fram den för att tina i kylskåp över natten innan den används. Tänk bara på att inte fylla glasburkarna ända upp eftersom curden kan expandera lite när den fryser vilket kan göra att din burk spricker – inget du vill kan jag lova.
Att göra göra sina egna glasskombinationer är hur enkelt som helst och det är mest fantasin som sätter stopp. Jag hade både vaniljglass och rabarbercurd i frysen samt lite pecannötter som låg i en låda vilket resulterade i vaniljglass med rabarbercurd och kanderade pecannötter. Hur enkelt som helst. Pröva själv.
Vaniljglass med rabarbercurd och kanderade pecannötter
Ingredienser – Rabarbercurd
- 400 g rabarber
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 6 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 halv citron, skalet (endast det absolut yttersta, gula)
- 50 g smör
Ingredienser – Kanderade pecannötter
- 50 g pecannötter
- 0,5 dl råsocker
- 1 msk vatten
- 0,5 tsk flingsalt
- 0,5 msk smör
Ingredienser – Glassen
- 1 l vaniljglass av god kvalitet
- 1 dl rabarbercurd
- 0,5 dl kanderade pecannötter, grovt hackade
Gör så här – Rabarbercurd
- Tvätta av rabarbern och skär den i mindre bitar.
- Lägg rabarbern i en kastrull, häll över sockret och vatten, rör om och koka upp på medelvärme. Låt koka tills alla bitarna fallit sönder.
- Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Mixa till en helt slät puré.
- Lägg äggulorna i en bunke och sätt över ett vattenbad. Vispa gulorna lätt och tillsätt därefter strösocker och citronskalet. Rör hela tiden tills smeten blivit varm (men den får inte bli het).
- Ha i en deciliter av rabarberpurén och fortsätt röra tills curden återigen blivit varm. Tillsätt cirka en deciliter till av purén (men gärna lite mer om man vill ha den en aning lösare). Sluta inte röra förrän curden är varm och tjock.
- Ta av från plattan och klicka i smöret. Rör tills allt löst sig och inga klumpar är kvar. Häll upp på en väl rengjord burk. Klarar sig i drygt en vecka i kylen eller frys in den.
Gör så här – Kanderade pecannötter
- Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna tills de börjar dofta gott och lägg dem sedan åt sidan på en tallrik.
- Smält samman råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan och låt det koka någon minut till en bärnstensfärgad karamell. Passa det noga då det bränns vid lätt.
- Ta undan stekpannan från plattan och häll ner de rostade nötterna tillsammans med smöret. Rör snabbt ihop och häll ut på ett bakplåtspapper. Sära på nötterna så gott du kan och låt de svalna.
- Om du vill kan du strö över lite extra flingsalt innan karamellen stelnat.
- Hacka till ett grovt strössel med en vass kniv.
Gör så här – Glassen
- Låt glassen mjukna i rumstemperatur, eventuellt kan du vispa den mjuk med en elvisp.
- Varva glassen i en burk eller frystålig form tillsammans med nötterna och rabarbercurden.
- Ställ in i frysen igen i några timmar tills den blivit genomfryst.
Lämna gärna ett svar