När jag gick glasskursen för Jan Hedh så var denna vaniljglass med pistaschkaramell en av dom som satte sig lite extra i smaklökarna. Det där lite salta tillsammans med karamell och gräddig vanilj. Ja, man skulle kunna säga att änglarna sjöng en truddelutt när jag stoppade skeden i munnen.
Vaniljglass med pistaschkaramell
6–8 portioner
Ingredienser – Vaniljglass
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk 3%
- 3 dl vispgrädde
- 6 äggulor
- 2 dl socker
Ingredienser – Pistaschkaramell
- 150 g skalade pistaschmandlar
- 50 g strösocker
- 1 tsk pressad citronsaft
- 5 g smör
- eventuellt lite salt
Gör så här – Vaniljglass
- Dela och skrapa ur vaniljstången.
- Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka! Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna.
- Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Gör så här – Pistaschkaramell
- Smält sockret i en stekpanna, tillsätt citronsaften för att få sockret att smälta lättare och fortare.
- Tillsätt pistaschmandlarna och rör om så att de täcks av det smälta sockret.
- Tillsätt smöret och rör om ordentligt så att kärnorna skiljs åt.
- Häll ut på ett bakplåtspapper och skilj dem åt. Salta eventuellt något om du vill ha lite extra sälta.
- Låt kallna och hacka sedan till valfri grovlek.
Gör så här – Glassen
- Kör glassen i glassmaskin.
- När den nästan är färdig tillsätter du den mängd pistaschmandlar du önskar och låt det blandas in i glassen.
- Lägg över i en burk och ställ in i frysen 1–2 timmar.
Lämna gärna ett svar