Denna dessert med vaniljglass, lingonkolasås och rostad mandelmassa är superenkel att göra och kan lagas långt i förväg. Lingonkolasåsen är kryddad med stjärnanis, kanel och vanilj – härliga smaker som passar fint efter en god middag.
Vaniljglass med lingonkolasås och rostad mandelmassa
Ingredienser
- Vaniljglass av god kvalitet
- Lingonkolasås
- Rostad mandelmassa
Ingredienser – Lingonkolasås
- 40 g glykos
- 250 g strösocker
- 125 g lingonpuré, mixade och passerade lingon
- 125 g vispgrädde
- 25 g smör
- 2 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 0,5 vaniljstång
Ingredienser – Rostad mandelmassa
- Mandelmassa
Gör så här – Lingonkolasås
- Mät upp samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp och låt koka på hög värme, under full uppsikt. Purén har en tendens att sjunka till botten och brännas, så konstant omrörning rekommenderas.
- Ta av kastrullen från plattan då kolan nått 106°C.
- Plocka ur stjärnanis, kanelstång och vaniljstång ur kolasåsen.
- Häll upp på väl rengjord burk med tätslutande lock. Förvara svalt.
- Skulle du tycka att kolasåsen blir för tjock så kan du alltid värma den tillsammans med lite mer grädde för lösare konsistens.
Gör så här – Rostad mandelmassa
- Sätt ugnen på 200°C.
- Riv mandelmassan grovt och sprid ut på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
- Rosta mandelmassan i ugnen 5–10 minuter. Passa noga så att det inte bränns vid.
- Låt mandelmassan svalna och bryt till mindre bitar.
Lämna gärna ett svar