Denna dessert med vaniljglass, lingonkolasås och rostad mandelmassa är superenkel att göra och kan lagas långt i förväg. Lingonkolasåsen är kryddad med stjärnanis, kanel och vanilj – härliga smaker som passar fint efter en god middag.
Vaniljglass med lingonkolasås och rostad mandelmassa
1 liter
Ingredienser
- 1 l vaniljglass
- 40 g glykos
- 250 g strösocker
- 125 g lingonpuré, mixade och passerade lingon
- 125 g vispgrädde
- 25 g smör
- 2 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 100 g mandelmassa
Gör så här – Lingonkolasås
- Mät upp alla ingredienser utom vaniljglass och mandelmassa i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp och låt koka på hög värme, under full uppsikt. Purén har en tendens att sjunka till botten och brännas, så konstant omrörning rekommenderas.
- Ta av kastrullen från plattan då kolan nått 106°C.
- Plocka ur stjärnanis och kanelstång ur kolasåsen.
- Häll upp på väl rengjord burk med tätslutande lock. Förvara i rumstemperatur.
- Skulle du tycka att kolasåsen blir för tjock så kan du alltid värma den tillsammans med lite mer grädde för lösare konsistens.
Gör så här – Rostad mandelmassa
- Sätt ugnen på 200°C.
- Riv mandelmassan grovt och sprid ut på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
- Rosta mandelmassan i ugnen 5–10 minuter. Passa noga så att det inte bränns vid.
- Låt mandelmassan svalna och bryt till mindre bitar.
- Servera tillsammans med vaniljglass och lingonkolasås
Vanilla ice cream with lingonberry caramel sauce and almond crumbs
makes 1 litre
Ingredients
- 1 l vanilla ice cream
- 40 g glucose syrup
- 250 g granulated sugar
- 125 g lingonberry puree, mixed and strained lingonberries
- 125 g heavy cream
- 25 g butter
- 2 star anise
- 1 cinnamon stick
- 0.5 tsp vanilla powder
- 100 g almond paste
How to – Lingonberry caramel sauce
- Measure all the ingredients except the vanilla ice cream and almond paste in a thick-bottomed saucepan.
- Bring to the boil over high heat and let it boil under full supervision. The puree tends to sink to the bottom and burn, so constant stirring is recommended.
- Remove the pan from the heat when the caramel has reached 225°F (106°C).
- Remove the star anise and cinnamon stick from the caramel sauce.
- Pour into a well-cleaned jar with a tight-fitting lid. Keep at room temperature.
- Should you think that the caramel sauce becomes too thick, you can always heat it together with a little more heavy cream for a looser consistency.
How to – Almond crumbs
- Set the oven to 400°F (200°C).
- Grate the almond paste and spread out on a baking tray lined with parchment paper.
- Roast the almond paste in the oven for 5–10 minutes. Be careful so it don't burn.
- Let the almond paste cool and break into smaller pieces.
- Serve with vanilla ice cream and lingonberry caramel sauce.
Lämna gärna ett svar