Dessa små gurkskivor är något av det godaste man kan lägga på mackan tillsammans med leverpastej eller som tillbehör till hamburgaren, grillkorven eller köttbullarna.
Den köpta varianten göre sig icke besvär eftersom den både känns för söt och lite "vass" i smaken, hos oss är det min mammas recept på smörgåsgurka som gäller.
Tråkigt nog så har vi redan ätit upp första stora burken så vi har bara en kvar. Hade vi haft tillgång till ett stort kallskafferi så hade jag fixat mycket mycket mer, men det finns gränser för hur mycket vi får plats med i vårt kylskåp, på gott och ont kan man säga.
Smörgåsgurka
2 stora glasburkar
Ingredienser
- 2 kg västeråsgurka
- 250 g grovt salt
- 2 msk gula senapsfrön
- 2 msk bruna senapsfrön
- 1 kg strösocker
- 2,5 dl ättiksprit 12%
- ca 3 buntar dillkronor
Gör så här
- Tvätta och skölj gurkorna, lägg dom i en stor skål eller kastrull.
- Häll på vatten så att det täcker gurkorna och tillsätt saltet. Lägg gärna på t.ex. en tallrik så att gurkorna hålls nedtyngda i saltvattnet.
- Täck över skålen eller lägg på ett lock på kastrullen och låt det stå i ett dygn. Rör om några gånger så att saltet löser upp sig.
- Ta ur gurkorna och häll bort saltvattnet.
- Skiva dom i ca 0,5 cm tjocka skivor och varva dom i skålen/kastrullen med senapsfrön och dillkronor. Strö sockret över och häll till sist över ättiksprit.
- Låt blandingen stå i ca 2 dygn och rör om någon gång då och då.
- När allt socker löst upp sig, varva gurkskivorna och dillkronorna från ättikslagen i glasburkar med lock. När burkarna är fulla, fyll på med ättikslagen så att det täcker. Förvara i kylskåp.
anneliesblomsterochbakverk säger
Tänk att inlagd gurka kan vara så vackert! Och jag hoppas jag får njuta av lite höstmys från dig med <3
Krii's Kitchen säger
Tackar. Ja jag ska verkligen få till lite höstmys till Månadens Gröna denna månaden. 🙂
Kram.
Annika Enarsson säger
Ska det vara 1 kg socker till 2 gurkor
Krii's Kitchen säger
Hej! Ja det är 1 kg socker till 2 kg gurkor. ?
Annika Enarsson säger
Haha jag läser som den blinde slåss, 2 KG står det ju inte 2 gurkor. Förlåt mig
Krii's Kitchen säger
Haha, lätt hänt. ?
Leif Åke Nilsson säger
Hej,
sitter i mitt kök i Frankrike med massor av cornichonger men inga dillkronor. Fransmännen använder knappt dill alls. Däremot gillar dom inläggningar i ättika som inte finns här. Har du nåt bra recept på gurka utan dill, eller nån ersättning att lägga till i ditt recept?
Krii's Kitchen säger
Hallå.
Jag har själv aldrig testat men persilja känns som ett gott substitut för dillen. När man kollar runt lite på olika inläggningar med gurka så förekommer persilja väldigt ofta.
Lycka till.
Mvh Ulrica
Simon säger
Hej!
Jag testar denna idag, men jag fattar nog inte riktigt en detalj. I slutet skriver du att man ska fylla på med ättikslagen så att det täcker. Men ingenstans i receptet står det vad det är för lag? Eller är det vätskan som blir i själva blandningen med gurkan som man häller över? Vad gör man om den inte räcker för att täcka?
Med vänlig hälsning,
Simon
Krii's Kitchen säger
Hej.
Ja det stämmer att ättikslagen är den vätska som blir av blandningen du haft gurkan i (ättika, socker, senapsfrön och dillkronor). Jag har aldrig varit med om att lagen inte räckt eftersom du fyller upp burkarna med gurka och bara fyller ut utrymmet som är kvar med ättikslagen.
Med vänlig hälsning,
Ulrica
Simon säger
Tack för svar! 🙂
Krii's Kitchen säger
Lycka till.