Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Smörgåsgurka

    2016-10-09

    Smörgåsgurka
    Dessa små gurkskivor är något av det godaste man kan lägga på mackan tillsammans med leverpastej eller som tillbehör till hamburgaren, grillkorven eller köttbullarna.

    Den köpta varianten göre sig icke besvär eftersom den både känns för söt och lite "vass" i smaken, hos oss är det min mammas recept på smörgåsgurka som gäller.

    Smörgåsgurka
    Tråkigt nog så har vi redan ätit upp första stora burken så vi har bara en kvar. Hade vi haft tillgång till ett stort kallskafferi så hade jag fixat mycket mycket mer, men det finns gränser för hur mycket vi får plats med i vårt kylskåp, på gott och ont kan man säga.


    Smörgåsgurka

    2 stora glasburkar

    Ingredienser

    • 2 kg västeråsgurka
    • 250 g grovt salt
    • 2 msk gula senapsfrön
    • 2 msk bruna senapsfrön
    • 1 kg strösocker
    • 2,5 dl ättiksprit 12%
    • ca 3 buntar dillkronor

    Gör så här

    1. Tvätta och skölj gurkorna, lägg dom i en stor skål eller kastrull.
    2. Häll på vatten så att det täcker gurkorna och tillsätt saltet. Lägg gärna på t.ex. en tallrik så att gurkorna hålls nedtyngda i saltvattnet.
    3. Täck över skålen eller lägg på ett lock på kastrullen och låt det stå i ett dygn. Rör om några gånger så att saltet löser upp sig.
    4. Ta ur gurkorna och häll bort saltvattnet.
    5. Skiva dom i ca 0,5 cm tjocka skivor och varva dom i skålen/kastrullen med senapsfrön och dillkronor. Strö sockret över och häll till sist över ättiksprit.
    6. Låt blandingen stå i ca 2 dygn och rör om någon gång då och då.
    7. När allt socker löst upp sig, varva gurkskivorna och dillkronorna från ättikslagen i glasburkar med lock. När burkarna är fulla, fyll på med ättikslagen så att det täcker. Förvara i kylskåp.

     

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Pepprig nötmix
      Pepprig nötmix
    • Glöggkola med mandel
      Glöggkola med mandel
    • Blåbärskola med kardemumma
      Blåbärskola med kardemumma
    • Kryddig Roséglögg
      Kryddig roséglögg

    Kommentarer

    1. anneliesblomsterochbakverk säger

      oktober 10, 2016 at 9:45 f m

      Tänk att inlagd gurka kan vara så vackert! Och jag hoppas jag får njuta av lite höstmys från dig med <3

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        oktober 10, 2016 at 6:31 e m

        Tackar. Ja jag ska verkligen få till lite höstmys till Månadens Gröna denna månaden. 🙂
        Kram.

        Svara
    2. Annika Enarsson säger

      januari 25, 2018 at 6:21 e m

      Ska det vara 1 kg socker till 2 gurkor

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        januari 25, 2018 at 6:49 e m

        Hej! Ja det är 1 kg socker till 2 kg gurkor. ?

        Svara
    3. Annika Enarsson säger

      januari 25, 2018 at 7:21 e m

      Haha jag läser som den blinde slåss, 2 KG står det ju inte 2 gurkor. Förlåt mig

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        januari 25, 2018 at 7:37 e m

        Haha, lätt hänt. ?

        Svara
    4. Leif Åke Nilsson säger

      september 08, 2019 at 2:46 e m

      Hej,
      sitter i mitt kök i Frankrike med massor av cornichonger men inga dillkronor. Fransmännen använder knappt dill alls. Däremot gillar dom inläggningar i ättika som inte finns här. Har du nåt bra recept på gurka utan dill, eller nån ersättning att lägga till i ditt recept?

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        september 08, 2019 at 3:15 e m

        Hallå.
        Jag har själv aldrig testat men persilja känns som ett gott substitut för dillen. När man kollar runt lite på olika inläggningar med gurka så förekommer persilja väldigt ofta.

        Lycka till.

        Mvh Ulrica

        Svara
    5. Simon säger

      juni 28, 2024 at 10:43 e m

      Hej!

      Jag testar denna idag, men jag fattar nog inte riktigt en detalj. I slutet skriver du att man ska fylla på med ättikslagen så att det täcker. Men ingenstans i receptet står det vad det är för lag? Eller är det vätskan som blir i själva blandningen med gurkan som man häller över? Vad gör man om den inte räcker för att täcka?

      Med vänlig hälsning,
      Simon

      Svara
      • Krii's Kitchen säger

        juni 28, 2024 at 11:18 e m

        Hej.
        Ja det stämmer att ättikslagen är den vätska som blir av blandningen du haft gurkan i (ättika, socker, senapsfrön och dillkronor). Jag har aldrig varit med om att lagen inte räckt eftersom du fyller upp burkarna med gurka och bara fyller ut utrymmet som är kvar med ättikslagen.
        Med vänlig hälsning,
        Ulrica

        Svara
        • Simon säger

          juni 29, 2024 at 1:06 e m

          Tack för svar! 🙂

          Svara
          • Krii's Kitchen säger

            juni 29, 2024 at 6:23 e m

            Lycka till.

            Svara

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot

    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)

    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma

    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM


    The Muscat grape is probably the most delicious ty
    The Muscat grape is probably the most delicious type of grape I’ve ever eaten. Apparently, it’s one of the world’s oldest and most aromatic grape varieties. Buy some and try for yourself if you spot them in the store! 🍇
.
Muscat-druvan är nog den godaste sortens druva jag någonsin ätit. De är visst en av världens äldsta och mest aromatiska druvor. Köp hem och test själv om du ser dem i butiken. 🍇
.
This is my entry to the February Challenge by Food Art Project: #FoodArtBlushBloomProject
@ful.filled
@thesouthasiankitchen
@woodrow_studios
@foodartproject
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #foodandflatlay #stilllifefoodphotography #foodartproject #PhotographyChallenge


    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in
    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in my opinion, always a great choice for breakfast or a snack. Here, the banana provides all the sweetness, and I prefer to enjoy it with butter and a sprinkle of flaky salt.
.
Ett osötat och glutenfritt bananbröd är i mitt tycke aldrig fel som frukostmacka eller till mellis. Här är det bananen som ger all sötning och jag äter det helst med smör och lite flingsalt.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #simplefood #lowcarbfood #lowcarbmeal #lowcarbrecipes #lowcarbeating #lchf #lchffood #weekendbaking #bananabread #breakfast #frukost


    What are your plans for Valentine’s Day? We’re
    What are your plans for Valentine’s Day? We’re going to enjoy some good food and drinks and play board games. It will be a lovely evening with the family. Maybe we’ll make this thyme and lime cocktail – an aromatic and tangy drink that suits most occasions.
.
Vad ska ni göra i dag på Alla Hjärtans Dag? Vi ska äta och dricka något gott och spela brädspel. Det kommer bli en fin kväll med familjen. Kanske gör vi denna timjan- och limecocktail som är en aromatisk och syrlig drink som passar till de flesta tillfällen.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails


    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you u
    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you up in the morning.
.
Denna riviga ingefärsshot väcker dig garanterat om morgonen. 
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #rawgingershot #gingerrecipes #gingershot


    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche
    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche whipped cream and raspberries. This, my friends, is one of the best ”fika” I know. 
.
Kladdkaka med vispad kola-grädde och färska hallon. Detta, mina vänner, är en favorit när det kommer till fika.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #fika #swedishfika #kladdkaka #swedishstickychocolatecake #chocolatecake


    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard
    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard.
.
Hallon. Perfekta i en paj tillsammans med vaniljsås.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #raspberries #dessertpie


    %d