
Goda och knapriga småkakor med en liten extra smaktwist i form av apelsinblomsvatten. Du hittar apelsinblomsvattnet på "utländska" mathyllan. Alla gillar olika så det är bättre att börja med lite mindre apelsinblomsvatten och tillsätta mer för tydligare smak.
Småkakor med apelsinblomsvatten
1 burk
Ingredienser
- 150 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 1 ägg
- 1–1,5 tsk apelsinblomsvatten
- 4,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl mandelmjöl
- 1 krm salt
- blå vallmofrön, valfritt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Rör smör och socker mjukt, tillsätt ägg och apelsinblomsvatten och rör slätt.
- Tillsätt vetemjöl, mandelmjöl och salt. Blanda ihop till en slät deg.
- Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i ca 1 timme.
- Kavla ut degen och ta ut kakor med ett kakmått. (Vill du ha lite vallmofrön på, pensla då kakorna med lite vatten och strö över vallmofröna innan de gräddas.)
- Grädda kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 8 minuter eller tills de är gyllenbruna.
- Förvara i en burk med tätslutande lock.
Cookies with orange blossom water
makes 1 jar
Ingredients
- 150 g butter
- 110 g granulated sugar
- 1 egg
- 1–1,5 tsp orange blossom water
- 270 g all-purpose flour
- 25 g almond flour
- 1 tsp salt
- blue poppy seeds, optionally
How to
- Set the oven to 400°F (200°C).
- Stir butter and sugar until soft, add eggs and orange blossom water and stir until combined.
- Add flour, almond flour and salt. Mix together into a smooth dough.
- Wrap the dough in plastic wrap and let it rest in the refrigerator for about 1 hour.
- Roll out the dough and take out cookies with a cookie cutter. (If you want some poppy seeds on top, brush the cookies with water and sprinkle over the poppy seeds before they are baked.)
- Bake the cookies on a baking tray lined with parchment paper for about 8 minutes or until golden brown.
- Store in a jar with a tight-fitting lid.
Lämna gärna ett svar