Kommer man på sig med att längta efter scones när man vaknar på morgonen så går det snabbt att svänga ihop. Vanliga basingredienser och snabb tid i ugnen underlättar. Jag rekommenderar att ha lite vanlig färskost och äppelmarmelad med vanilj och calvados till. Yummy!
Scones
10–12 stycken
Ingredienser
- 7,5 dl (450 g) vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl råsocker
- 125 g smör, skuret i tärningar
- 1 st ägg
- 2 dl mjölk
- 1 ägg, uppvispat till pensling
- mandelspån att strö över
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°C.
- Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
- Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Det ska bli som en smuldeg.
- Vispa samman ägg och mjölk och tillsätt det till mjölet, rör ihop till en deg.
- Rulla 10–12 bollar och platta till dem lätt.
- Pensla med ägg och strö över lite finhackad mandel.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått färg.
Tips! Efter att du rullat degen till bollar, lägg dem i en plastpåse med bakplåtspapper emellan och förvara i kylskåpet över natten. Morgonen efter fortsätt att följa stegen i receptet. Eventuellt behöver du öka tiden i ugnen med 2–3 minuter (eftersom degbollarna är kalla).
Scones
Makes 10–12
Ingredients
- 450 g all-purpose flour
- 0,5 tsp salt
- 1,5 tsp baking powder
- 45 g granulated sugar
- 125 g butter, cut into cubes
- 1 egg
- 200 ml milk
- a beaten egg for brushing
- sliced almonds to sprinkle over
How to
- Set the oven to 480°F (250°C).
- Mix flour, salt, baking powder and sugar in a bowl.
- Using your fingertips, pinch the butter together with the dry ingredients. It should look like coarse crumbs.
- Whisk the egg and milk together and add it to the flour mixture. Stir to a dough.
- Roll the dough into 10–12 balls and flatten slightly.
- Brush with egg and sprinkle some sliced almonds on top.
- Bake in the middle of the oven for about 10 minutes or until golden.
Tip! After rolling the dough into balls, place them in a plastic bag with baking paper in between, and store in the refrigerator overnight. The next morning, continue to follow the steps in the recipe. You may need to increase the time in the oven by 2–3 minutes (because the dough balls are cold).
Lämna gärna ett svar