
Denna saffranskaka bara måste jag baka varje år. Den är otroligt saftig och med sin knallgula färg och ljuvliga saffranssmak blir den en perfekt munsbit till fikat eller som ett sött avslut på julmiddagen.
Jag gör gärna små munsbitar men du kan lika väl breda mandeltoppingen över hela kakan och låta gästerna förse sig själva.

Saffranskaka med mandeltopping
1 kaka
Ingredienser – kaka
- 1 kuvert saffran, 0,5 g
- 1 dl vispgrädde
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 100 g mandelmassa, riven
- 0,5 citron, rivet skal
- 2 ägg
- 2 msk konjak
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- smör och mjöl till formen
Ingredienser – topping
- 100 g mandelmassa
- 250 g mascarponeost
- 0,5 citron, rivet skal
Gör så här – kaka
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter.
- Koka upp saffran tillsammans med grädden i en kastrull. Ställ åt sidan och låt det svalna helt.
- Vispa samman smör och socker tills det blir ljust och krämigt.
- Tillsätt den rivna mandelmassan och citronzest.
- Rör ner ett ägg i taget i smeten.
- Tillsätt konjak (kan uteslutas).
- Blanda samman vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten varvat med saffransgrädden. Blanda allt tills det precis går ihop.
- Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Känn gärna med en sticka att kakan är färdig.
- Låt den svalna helt.
- Stansa ut lagom stora rundlar eller fyrkantiga bitar och spritsa lite topping på varje bit. (Eller låt kakan vara som den är och bred toppingen över.)
- Riv över lite extra citronzest och servera.
Gör så här – topping
- Mixa mandelmassan med hälften av mascarponeosten och det rivna citronskalet.
- Rör i resten av osten.
Saffron cake with almond topping
makes 1 cake
Ingredients – cake
- 0.5 g saffron
- 100 ml heavy cream
- 150 g butter, softened
- 180 g granulated sugar
- 100 g almond paste, coarsely grated
- 0.5 lemon, finely grated zest
- 2 eggs
- 2 tbsp cognac
- 210 g all-purpose flour
- 2 tsp baking powder
- butter and flour to the springform tin
Ingredients – topping
- 100 g almond paste
- 250 g mascarpone cheese
- 0.5 lemon, finely grated zest
How to – cake
- Set the oven to 350°F (175°C).
- Grease and flour a springform pan, about 24 cm in diameter.
- Boil the saffron together with the cream in a saucepan. Set aside and allow to cool completely.
- Whisk together butter and sugar until it gets light and creamy.
- Add the grated almond paste and lemon zest.
- Stir one egg at a time into the batter.
- Add cognac (can be excluded).
- Mix together all-purpose flour and baking powder and stir it into the batter together with the saffron cream. Mix everything until it just comes together.
- Pour the batter into the tin and bake in the lower part of the oven for about 30 minutes. Feel with a cake tester that it is ready.
- Let it cool completely.
- Punch out rounds or square pieces (in bite-size) and pipe a little topping on each piece. (Or leave the cake as it is and spread the topping over.)
- Grate over a little extra lemon zest and serve.
How to – topping
- Mix the almond paste with half of the mascarpone cheese and the grated lemon zest.
- Stir in the rest of the cheese.
Lämna gärna ett svar