Den här tiden på året har man saffran i det mesta och glass är inget undantag. Detta är en fantastiskt krämig och gyllengul saffransglass som kan ätas både med eller utan de rårörda lingonen.
Min man föredrar att äta den utan lingon medans jag vill ha dem med för att få till en lite syrlig brytning till den söta glassen. Men det gör du som du själv tycker.
Saffransglass med kryddiga lingon
ca 1 liter
Ingredienser – Saffransglass
- 1 g saffran
- 1 tsk strösocker
- 1 krm flingsalt
- 0,5 msk konjak eller mörk rom (kan uteslutas)
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
Ingredienser – Kryddiga lingon
- 4 dl (240 g) lingon
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 tsk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 stjärnanis
Gör så här – Saffransglass
- Mortla samman saffran med socker och flingsalt i en burk.
- Tillsätt konjak eller rom och täck med ett lock eller plastfolie, låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
- Vispa saffransblandningen med grädde fluffigt i en skål.
- Tillsätt kondenserad mjölk i den vispade saffransgrädden och blanda om försiktigt.
- Häll smeten i en form och ställ in i frysen i 5–6 timmar, gärna över natten.
Gör så här – Kryddiga lingon
- Lägg lingonen i en burk med lock.
- Blanda socker, kanel och vaniljpulver och tillsätt det sedan i burken med lingonen. Rör om så att allt blandas väl.
- Lägg ner stjärnanisen.
- Rör om lite då och då och låt stå i rumstemperatur tills sockret löst sig.
- Förvara i kylskåp.
Tips!
Gör gärna lingonen några dagar i förväg. Ju längre de står och drar till sig smakerna ju godare blir de.
Saffron ice cream with spicy lingonberries
makes about 1 litre
Ingredients – Saffron ice cream
- 1 g saffron
- 1 tsp granulated sugar
- 1 pinch flake salt
- 0.5 tbsp cognac or dark rum (can be excluded)
- 500 ml heavy cream
- 397 g sweetened condensed milk
Ingredients – Spicy lingonberries
- 240 g lingonberries
- 65 g granulated sugar
- 0.5 tsp ground cinnamon
- 1 tsp vanilla powder
- 2 star anise
How to – Saffron ice cream
- Grind the saffron together with sugar and flake salt and put in a small jar.
- Add cognac or dark rum and cover with a lid or plastic wrap, leave it in room temperature for about 30 minutes.
- Whisk the saffron mixture with heavy cream until it's fluffy in a bowl.
- Add sweetened condensed milk to the whipped saffron cream and mix gently.
- Pour the batter into a form and put in the freezer for 5–6 hours, preferably overnight.
How to – Spicy lingonberries
- Put the lingonberries in a jar with a lid.
- Mix sugar, cinnamon and vanilla powder and then add it to the jar with the lingonberries. Stir to combine well.
- Add the star anise.
- Stir a little now and then and let stand at room temperature until the sugar has dissolved.
- Store in the refrigerator.
Tip!
If you make the spicy lingonberries a few days in advance they will taste even more.
Lämna gärna ett svar