
Med en vackert gyllengul färg, len konsistens och härlig saffranssmak så är denna saffransfudge verkligen en höjdpunkt på godisbordet nu i december.
Den är uppskattad av både stora och små godisgrisar och perfekt att ge bort i en fin påse eller burk till något du tycker om.
Saffransfudge
ca 50 bitar
Ingredienser
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 0,5 g (1 krm) saffran
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör, i tärningar
- 100 g vit choklad, fint hackad
Gör så här
- Klä en form, ca 18×18 cm, med bakplåtspapper.
- Blanda grädde, socker, sirap, saffran och salt i en kastrull.
- Koka upp och koka utan lock tills temperaturen når 122°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*. Rör i smeten då och då så det inte bränner vid.
- Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något.
- Tillsätt smör och choklad i kastrullen och rör tills allt har smält och är slätt.
- Häll smeten i formen och låt svalna.
- Skär fudgen i bitar och försvara svalt i en burk med tätslutande lock.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar smet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Saffron fudge
makes about 50
Ingredients
- 150 ml heavy cream
- 135 g granulated sugar
- 100 ml light syrup
- 0,5 g saffron
- 0.5 tsp salt
- 50 g butter, diced
- 100 g white chocolate, finely chopped
How to
- Dress a square baking tin, about 18×18 cm, with parchment paper.
- Mix cream, sugar, syrup, saffron and salt in a saucepan.
- Bring to a boil and cook until the temperature reaches 252°F (122°C). If you are unsure your fudge mixture is ready, do a test*. Stir the mixture from time to time so it doesn't burn.
- Remove the pan from the heat and let the mixture cool slightly.
- Add the butter and chocolate, stir until everything is melted and smooth.
- Pour the fudge mixture into the baking tin and let it cool.
- Cut the fudge into pieces and store dry and cool in a jar with a tight-fitting lid.
* How to test that the fudge is ready: Drip some hot mixture into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.
Lämna gärna ett svar