Då var 1:a Advent här. M har fått öppna första lilla paketet som hänger på hennes glitterbeströdda "adventsgalge" och hon har öppnat lucka 3 i kalendern.
Dagen kommer bestå av glöggmys med saffransbullar och pepparkakor varvat med barnkalas på Leos lekland för M och en tur till IKEA för oss vuxna. Jag kommer nog som vanligt go bananas inne på IKEA och J kommer gå omkring och "mediatationsandas" för att palla med mängden människor vi gissar kommer vara där.
Saffransbullarna är som sagt redan bakade och detta året testade jag på Martin Johanssons recept. Riktigt goda blev dom och det kanske blir till att baka en omgång till innan julafton. Vi får se.
Saffransbullar
ca 30 stycken
Ingredienser – saffransröra
- 0,5 g/1 krm saffran
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk rom eller annan starksprit
Ingredienser – deg
- 25 g jäst
- 2,5 dl kallt vatten
- 2,5 dl kall mjölk
- 2,25 dl strösocker
- 150 g smör, rumsvarmt
- 0,75 tsk salt
- 14 dl vetemjöl special
- 1 ägg, uppvispat till pensling
- russin, blötlagda i vatten
Gör så här
- Blanda samman saffransröran och låt den stå och dra i 2–3 timmar.
- Blanda samman jäst, vatten, mjölk, strösocker, smör, salt och saffransröran i en bunke. Blanda ner hälften av mjölet och rör ihop till en slät smet. Blanda därefter ner resten av mjölet och arbeta samman till en slät deg med en degblandare.
- Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 1,5 timme.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord och forma den till en bulle genom att vika in kanterna på degen mot mitten och sedan lägga tillbaka degen med skarven nedåt i bunken. Strö lite mjöl över och täck med plastfolie. Låt degen jäsa ca 1,5 timme eller kalljäs i kylskåpet upp till 10 timmar.
- Dela degen i 30 bitar. Rulla varje degbit till 20–25 cm långa längder och rulla dom till lussekatter. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt för att jäsa i ca 2 timmar, under bakduk.
- Sätt ugnen på 210°C.
- Sätt ett russin i varje ände på lussekatterna och pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- För att få extra glansiga bullar kan du pensla dom med uppvispat ägg direkt när dom kommer ur ugnen.
Recept: Martin Johansson
Lämna gärna ett svar