Det kan nog hända att dessa saffransbollar med brynt smör konkurrerar ut de vanliga chokladbollarna. Ja i alla fall den här tiden på året när jag vill ha saffran i det mesta.
Ge bort en liten burk av dessa godingar till någon du tycker om, det lär bli uppskattat. Ja så länge som mottagaren tycker om saffran vill säga.
Eller bjud på dem på nästa glöggmingel. De lär bli succé.
Saffransbollar med brynt smör
20–25 st
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 g saffran
- 100 g smör, rumstempererat
- 175 g (5 dl) havregryn
- 115 g (1,25 dl) strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 50 g vit choklad, smält
- 35 g (1 dl) riven kokos, rostad
Gör så här
- Smält 100 g smör i en kastrull på hög värme. Fortsätt att värma det under vispning tills det är gyllenbrunt och har en nötig doft. Häll över smöret i en stor bunke eller skål och vispa ner saffran.
- Blanda ner rumstempererat smör, havregryn, strösocker, vaniljsocker och salt bunken med det brynta saffranssmöret.
- Blanda samman allt till en smet. Ställ i kylskåpet ca 30 minuter eller tills smeten börjar stelna.
- Forma små bollar av smeten och lägg på ett fat.
- Rulla bollarna igen tillsamman med lite smält choklad (i handen) så att de precis täcks. Vänd sedan runt dem i rostad kokos.
- Ställ in saffransbollarna i kylskåpet igen för att stelna och förvara dem sedan i en burk med tätslutande lock.
Swedish saffron balls with browned butter
makes 20–25
Ingredients
- 100 g butter
- 1 g of saffron powder
- 100 g butter, softened
- 175 g rolled oats
- 115 g granulated sugar
- 1 tbsp vanilla sugar
- 0.5 tsp salt
- 50 g white chocolate, melted
- 35 g grated coconut, toasted
How to
- Melt 100 g of butter in a saucepan over high heat. Continue to heat it while whisking until it is golden brown and has a nutty aroma. Pour the butter into a large bowl and add the saffron powder.
- Mix softened butter, oatmeal, granulated sugar, vanilla sugar and salt into the bowl with the browned saffron butter.
- Mix everything well. Place in the refrigerator for about 30 minutes or until it starts to set.
- Shape the mixture into small balls and place on a plate.
- Roll in some melted chocolate (with your hands) so that they are just covered. Then roll them in toasted coconut.
- Place the saffron balls back in the fridge to set, then store in a jar with a tight-fitting lid.
Lämna gärna ett svar