Ett fräscht och vegetariskt tillskott till julbordet är denna rödkålssallad med apelsin och valnötter. Den passar egentligen utmärkt till vilken höstmiddag som helst men är för mig mest förknippad med julen. Vi har ätit den de senaste åren och är en av mina favoriter på julbordet.
Rödkålssallad med apelsin och valnötter
4–6 personer
Ingredienser – Sallad
- 0,25 huvud rödkål
- 4 st apelsiner
- 1 dl bladpersilja, fint hackad
- 100 g valnötter, grovt hackad
- 150 g torkade tranbär
Ingredienser – Dressing
- 1 dl rapsolja
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 msk dijonsenap
- 0,25 dl äppelcidervinäger
- 2 tsk råsocker
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Strimla rödkålen mycket tunt.
- Skala apelsinerna och skär apelsinköttet i bitar.
- Blanda samman kål, apelsin, valnötter och persilja i en skål tillsammans med tranbären.
- Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och häll den över salladen.
- Blanda om allt noga och låt stå en stund. Salladen är godast dagen efter då den har dragit åt sig alla smaker ordentligt.
Salad with red cabbage, oranges and walnuts
serves 4–6
Ingredients – Salad
- 0.25 head of red cabbage
- 4 oranges
- 6 g parsley, finely chopped
- 100 g walnuts, coarsely chopped
- 150 g dried cranberries
Ingredients – Dressing
- 100 ml canola oil
- 1 clove of garlic, grated
- 1 tbsp Dijon mustard
- 25 ml apple cider vinegar
- 2 tsp raw sugar
- salt and freshly ground black pepper
How to
- Shred the cabbage very thinly.
- Peel and cut the orange flesh into pieces.
- Mix together cabbage, orange, walnuts and parsley in a bowl together with the cranberries.
- Whisk together all the ingredients for the dressing and pour it over the salad.
- Toss everything thoroughly and let stand for a while. The salad is best the day after as it has absorbed all the flavours properly.
Lämna gärna ett svar