Röda vinbär är inte något jag använder speciellt ofta. Egentligen blir det då mest vinbärsgelé. De är dessutom inte heller lätt att få tag på om man inte odlar själv, vilket är väldigt synd. De gånger jag fått tag på det så har det varit från mina svärföräldrars trädgård och då blir det som sagt gelé av det mesta. Det är ju så gott att ha till höstens mustiga grytor och till vilt.
Jag minns när jag var liten och min mamma testade att göra saft på en blandning av röda vinbär och rönnbär. Det var nog både första och sista gången.
Röd vinbärsgelé
några små burkar
Ingredienser
- 1 l röda vinbär
- 1,5 dl vatten
- 1 dl gelésocker/dl avrunnen saft
Gör så här
- Skölj bären innan de läggs ner i en gryta tillsammans med vattnet. Låt de sjuda under lock i 15 minuter.
- Häll upp i en silduk och låt självrinna i ca 30 minuter.
- Mät upp saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan.
- Tillsätt gelésocker (en deciliter per deciliter saft) och koka i en halv minut.
- Skumma väl.
- Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar och förslut.
- Förvara kallt.
Lämna gärna ett svar