För några dagar sedan köpte jag några stora superfina fikon utan att ha en plan för vad jag skulle göra med dom. Fikon är väldigt känsliga och brukar, enligt min erfarenhet, bli dåliga snabbt så jag fick se till att hitta något att laga på direkten. I kväll gjorde jag alltså slag i saken och bakade pizza med fikon, chèvre, karamelliserad rödlök och prosciutto. Ord är överflödiga...
För att spara lite tid nu på lördagskvällen så skippade jag att göra egen pizzadeg och köpte färdig på rulle. Det funkar det med.
Pizza med fikon och chèvre
4 personer
Ingredienser – pizzadeg
- 15 g jäst
- 1 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 msk olivolja
- 3–4 dl vetemjöl special
Ingredienser – topping
- 2 stora rödlökar
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk farinsocker
- 3–4 färska fikon
- 4–5 skivor prosciutto
- 100 g chèvre (smulad)
- färsk timjan
- ev. flytande honung
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, socker och olja.
- Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov.
- Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Skala och skiva rödöken tunt, gärna med en mandolin.
- Värm olja och smör i en stekpanna. Stek löken på låg värme i ca 15 minuter, under omrörning. Tillsätt balsamvinäger och farinsocker och höj värmen. Stek i ytterligare 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan.
- Skär fikonen i klyftor. Dela prosciutton på längden.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig och kavla ut den till en stor rundel. Lägg den på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
- Fördela rödlök, prosciutto, chèvre och fikon jämnt över pizzadegen.
- Grädda i ugnen i ca 10–15 minuter.
- Dekorera med lite färsk timjan och ringla eventuellt lite honung över vid servering.
Recept: Elle Mat & Vin
Lämna gärna ett svar