Om du liksom jag älskar mintgodis, ja då är denna pepparmintskola med lite knastrig och frisk polkagris på toppen helt ljuvlig.
Perfekt till både glöggmys och julbord men nästan allra bäst som present till någon du tycker om. Jag menar, vem uppskattar inte hemgjord kola istället för en blomma?
Pepparmintskola
ca 50 små kolor
Ingredienser
- 75 g smör
- 200 g (2 dl) vispgrädde
- 0,5 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk havssalt
- 170 g glykossirap
- 250 g socker
- 0,5 tsk pepparmintsolja
- 100 g (1 dl) polkagrisar
Gör så här
- Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
- Krossa polkagrisarna i mortel.
- Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
- Värm grädde, smör, vanilj (både frön och stång) och havssalt och värm så att smöret smälter.
- Koka samtidigt upp glykossirap och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
- Tag av kastrullen med det smälta sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig för det kan bubbla och skvätta lite så ha gärna grytvantarna på dig. Rör tills allt är jämnt och slätt.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
- Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
- Tag ur vaniljstången och rör ner pepparmintsoljan.
- Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen och strö över de krossade polkagrisarna.
- Låt svalna 3–4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Peppermint caramels
Makes about 50
Ingredients
- 75 g butter
- 200 g (200 ml) heavy cream
- 0.5 vanilla pod or 1 tsp vanilla powder
- 0.5 tsp sea salt
- 170 g glucose syrup
- 250 g granulated sugar
- 0.5 tsp peppermint extract
- 100 g peppermint candy/candy canes
How to
- Dress a baking tin, about 20×20 cm, with parchment paper.
- Crush the mint candy in a mortar.
- If you use a vanilla pod, divide it lengthwise and scrape out the seeds.
- Heat up cream, butter, vanilla (both seeds and pod) and sea salt until the butter melts.
- At the same time, boil glucose syrup and sugar on high heat in a deep saucepan to about 338°F (170°C), the color should then be light amber.
- Remove the saucepan with the melted sugar from the stove and gently stir in the butter and cream mixture. Be careful because it can bubble a little, so wear oven gloves. Stir until everything is smooth and even.
- Put the saucepan back on the stove, lower the heat, and bring to the boil again.
- Stir occasionally so that it does not burn at the bottom and remove when the caramel has reached about 256°F (124°C). If you are unsure your caramel is ready, do a test*.
- Remove the vanilla pod and add the peppermint extract.
- Pour the caramel into the baking paper-lined tin and sprinkle with the crushed peppermint candy.
- Allow to cool for 3–4 hours at room temperature, then cut into pieces and wrap in baking paper or candy wrapping paper. Store dry and cool.
* How to test that the caramel is ready: Drip some hot caramel into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.
Linda säger
Vilken sida! Den är helt livsfarlig 😉
Första besöket men lovar att återkomma.
Gillade både bilderna och tipsen.
Från sött till salt säger
Vad roligt att du gillar den. Följ gärna på Facebook så missar du inget. 🙂
Sonja {Dagmar's Kitchen} säger
Mums mums!! Både fina och garanterat supergoda! Ännu en smaksättning jag vill prova. Hur ska jag hinna med att göra alla godissorter jag vill prova? Och hur ska vi hinna äta upp allt?
Men måste jag välja så kommer det absolut bli någon av Pärlans kola-recept som du frestat med här på sistone. Kram på dig
Från sött till salt säger
Jag tar med mig alla "kantbitar" till jobbet och alla sorter jag gjort har fått högsta betyg från mina arbetskamrater. I detta fallet är ordet "lagom" inte ett negativt ord utan bara mjukt och varmt. Alla sorterna smakar så lagom av allt. Harmoni helt enkelt.
Monira [food around my world] säger
Åh så gott det låter! Har själv tänkt göra en karamellsås med pepparmintssmak! Kan riktigt känna smaken av dem.. mumsigt..
Härlig blogg du har här, med massa fina bilder och intressanta recept 😀 <3
Från sött till salt säger
Tack så hemskt mycket. 🙂
Anna // brevfranbageriet.se säger
Såna himla härliga julklappstips! Vill göra allt! Tyvärr finns inga polkagrisar här i Schweiz där jag bor, men så fort jag landar hemma ska det inhandlas! Tack för himla härlig inspiration!
Från sött till salt säger
Hallå!
Kan säga att det inte var helt lätt att få tag i polkagrisar här heller när det väl skulle bakas kola. Jag trodde minsann att det till och med skulle finnas i lösgodisdisken. Fel, fel, fel. Till slut fick jag köpa den lite dyrare varianten, polkagriskäppar. Ja du vet de där man hänger i julgranen. I år ska jag åter igen gå med ljus och lykta och leta polkagrisar. 🙂
Det låter förresten härligt att bo i ostens förlovade land. 😀 Ha en härlig vecka.